Internațional

Cele mai bune universitati din Romănia sint in afara topurilor internationale

Ziarul de Vrancea
13 oct 2009 821 vizualizări
Universitatile romănesti lipsesc din toate ierarhiile realizate la nivel mondial, fie ca se bazeaza pe criterii ca popularizarea institutiilor sau a site-urilor web ale acestora, pe numarul de premii primite de studenti sau profesori sau pe numarul de rezultate în cercetare.

Cel mai cunoscut top mondial al universitatilor este The Academic Ranking of World Universities, elaborat din 2003 de Universitatea Jiao Tong din Shanghai, un proiect prin care China urmareste sa masoare diferenta dintre universitatile lumii si cele nationale. Topul compara 1.200 institutii de invatamint superior si tine cont, in ierarhizarea acestora, de premiile primite de absolventi sau de cadrele didactice si numarul de articole citate in reviste si indexuri specializate. Este considerat unul dintre cele mai obiective topuri, iar Romania nu are nici un reprezentant in clasament.

Actualizata anual, lista celor mai bune universitati este deocamdata valabila pentru 2008, pentru anul acesta topul urmind sa fie publicat luna viitoare. Primele trei pozitii in 2008 sint ocupate de universitatile americane Harvard, Stanford si California Berkeley. Doua universitati britanice sint in top 10, Oxford pe 4 si Cambridge, pe 10. Desi universitatile americane predomina in ierarhia celor mai bune, sint si institutii din Asia in top 50, cum ar fi Universitatea din Tokyo, Institutul Federal al Tehnologiei din Suedia, Universitatea din Utrecht sau Universitatea Paris.


Descoperiri stiintifice ioc!


Un alt top considerat credibil este HEEACT, topul performantelor stiintifice ale universitatilor. Acesta este elaborat de Consiliul de Evaluare si Acreditare in învatamintul Superior din Taiwan si se bazeaza pe importanta descoperirilor stiintifice din universitatile de cercetare. Primele trei locuri sint ocupate, anul acesta, de universitatile americane Harvard, Johns Hopkins si Stanford. Romania lipseste din top, unde, altfel, apar alte state europene din spatiul fost-comunist, cum ar fi Polonia, Slovenia sau Cehia.


Intre primele o mie de locuri


O ultima varianta recunoscuta mondial de ierarhizare a universitatilor este Webometrics, produs de Cybermetrics Lab, un organism al statului spaniol. Webometrics selecteaza 6.000 de universitati din baza sa de date care cuprinde peste 17.000 de astfel de institutii. Topul este realizat in functie de volumul de continut web al unei universitati, impactul acestui continut masurat prin numarul de link-uri externe spre universitate. Acest top este actualizat de doua ori pe an, in iulie si ianuarie. La ultima actualizare pe primele locuri in top erau Massachusetts Institute of Technology, Harvard University si Stanford University. Universitatile americane predomina in top 50, exceptiile fiind doua universitati britanice, Cambridge, care ocupa locul 22, si Oxford, locul 42, doua universitati din Japonia, Tokyo, locul 24, si Kyoto, locul 49, doua universitati canadiene, Universitatea din Toronto, locul 28, si Universitatea British Columbia, locul 41, si Universitatea din Sao Paulo, locul 38, si Universitatea Nationala din Taiwan, locul 26.

Cum acesta ierarhie listeaza 6.000 de universitati, citeva institutii romanesti intra si ele in top. Astfel, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi ocupa locul 601, "Politehnica" din Bucuresti locul 928, Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi locul 964, "Babes Bolyai" din Cluj locul 1.034, iar Academia de Studii Economice din Bucuresti, 1.087, si Universitatea Bucuresti, pozitia 1.155.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.