Internațional

Atac singeros al talibanilor la cartierul general al armatei Pakistanului

Ziarul de Vrancea
12 oct 2009 618 vizualizări
Cel putin 19 persoane au fost ucise într-un asalt care a luat prin surprindere militarii pakistanezi

Atacul lansat simbata de talibani asupra cartierului general al armatei pakistaneze de linga Islamabad, urmat de o luare de ostatici, s-a incheiat ieri cu un bilant singeros: opt militari, trei ostatici si opt atacatori au fost ucisi. Insurgentii islamisti apropiati de al-Qaida au intensificat in ultima vreme valul de atentate - majoritatea sinucigase - care au provocat deja peste 2.200 de morti in ultimii doi ani. Simbata si duminica ei au aratat ca pot lovi chiar centrul celui mai securizat dispozitiv al acestei tari, singura putere nucleara militara recunoscuta din lumea musulmana.

Pentru 24 de ore, ei au tinut in suspans lumea intreaga, cu un atac foarte mediatizat urmat de o lunga luare de ostatici, 42 de militari si civili angajati ai armatei fiind retinuti intr-o cladire din apropierea cartierului general al celei mai puternice institutii pakistaneze - armata - in orasul-garnizoana Rawalpindi.

Secretarul de stat american Hillary Clinton a declarat ieri ca Washingtonul are incredere in controlul Pakistanului asupra armelor sale nucleare, in pofida atacului indraznet al talibanilor asupra cartierului general al armatei din apropiere de Islamabad. "Avem incredere" in Guvernul pakistanez pentru a pastra controlul asupra centrelor nucleare, a declarat Clinton. "Nu vedem nici o dovada ca (militantii islamisti - n.r.) vor prelua puterea", a subliniat ea, comentind recrudescenta atacurilor talibanilor din Pakistan.

Secretarul de stat american s-a referit cu acest prilej si la situatia din Iran, avertizind ca lumea nu va astepta la nesfirsit ca aceasta tara sa isi indeplineasca obligatiile privind programul nuclear controversat. "Cuvintele nu sint suficiente", a adaugat ea.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.