Internațional

Medvedev promite pacea cu Transnistria daca Moldova nu adera la NATO

Ziarul de Vrancea
12 oct 2009 627 vizualizări
Presedintele rus Dmitri Medvedev a conditionat reglementarea conflictului transnistrean si retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova de garantarea neutralitatii tarii si neaderarea la NATO, a declarat presedintele interimar de la Chisinau, Mihai Ghimpu.

Ghimpu si Medvedev s-au intilnit vineri la Chisinau in cadrul reuniunii Comunitatii Statelor Independente. Referindu-se la discutiile avute cu liderul rus in privinta reglementarii transnistrene si retragerea munitiilor ruse, Mihai Ghimpu a declarat ca Medvedev i-a spus ca Rusia nu este cointeresata ca NATO sa se apropie de hotarele ei.

"Nu este corect sa se puna astfel de conditii. Neutralitatea Republicii Moldova este o norma constitutionala, care in prezent nu poate fi modificata", a declarat Ghimpu. El a explicat ca legea fundamentala ar putea fi modificata de catre parlament cu majoritatea de doua treimi din deputati, pe care actuala guvernare nu o are, sau prin referendum, dar in prezent 70% din populatie sint impotriva aderarii la NATO, a spus presedintele interimar al Republicii Moldova. Totusi, el a mentionat ca, daca populatia ar vota vreodata pentru schimbarea acestui statut, acest lucru nu-l poate impiedica nici Rusia, nici SUA si nici nimeni altcineva. "Nu este foarte corect ca din cauza relatiilor Rusiei cu NATO sa suferim noi. Este teritoriul nostru si noi decidem", a spus Ghimpu.

Mihai Ghimpu a mai spus ca Medvedev a asigurat ca recunoaste noua guvernare de la Chisinau si va colabora cu aceasta. în regiunea transnistreana a Republicii Moldova, controlata de un regim separatist pro-rus, sint depozitate, potrivit unor surse, intre 20.000 si 40.000 de tone de arme si munitii, care sint pazite de un contingent militar rusesc. Rusia si-a asumat inca in 1999 obligatia de a retrage munitiile sale de pe teritoriul Moldovei, lucru pe care nu l-a dus la bun sfirsit.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.