Internațional

Turcia si Armenia, o impacare istorica

Ziarul de Vrancea
12 oct 2009 751 vizualizări
Cele doua tari, desi vecine, nu au relatii diplomatice de aproape o suta de ani n armenii ii acuza pe turci de genocid, insa Turcia respinge dimensiunea masacrului infaptuit de militarii sai la inceputul secolului trecut in rindul populatiei armene n tratatul incheiat simbata trebuie ratificat de Parlamentele celor doua state

Turcia si Armenia au semnat simbata la Zurich, in Elvetia, acorduri istorice pentru normalizarea relatiilor dintre cele doua tari, umbrite de aproape un secol de amintirea masacrului armenilor. Dupa semnarea acordurilor, ministrul turc de Externe Ahmet Davutoglu si omologul sau armean Eduard Nalbandian si-au strins indelung miinile, inainte de a se felicita cu sefii delegatiilor europeana, franceza, elvetiana, americana si rusa. Totusi, pentru nu le fi interpretate in vreun fel cuvintele, nici unul nu a rostit vreun discurs si nici o declaratie nu a fost facuta cu acest prilej.

Pentru a intra in vigoare, acordurile vor trebui ratificate de parlamentele celor doua tari, un proces care ar putea dura multa vreme, din cauza ostilitatii a numerosi deputati de la Ankara si Erevan. în plus, apropierea dintre Ankara si Erevan intimpina o rezistenta profunda in rindul populatiilor din cele doua tari, precum si al diasporei armene, extrem de influenta in Franta si SUA.

Relatiile dintre Turcia si Armenia sint umbrite de amintirea masacrului si deportarii armenilor din perioada 1915-1917: peste un million si jumatate de morti, potrivit Armeniei, intre 300.000 si 500.000 de victime, potrivit Turciei, care respinge termenul de genocid. Genocidul armenilor este in schimb recunoscut de Franta, Canada si Parlamentul European.


Pro, dar mai mult contra


Prin reconcilierea cu Armenia, Turcia a obtinut un nou avantaj in drumul care, spera Ankara, se va incheia cu aderarea la Uniunea Europeana, comenteaza AFP. In schimb, diaspora celor doua state precum si Azerbaidjanul au condamnat ieri acordul de normalizare a relatiilor dintre Armenia si Turcia, avertizind ca acesta risca sa provoace instabilitate in sudul Caucazului.

"Normalizarea relatiilor dintre Turcia si Armenia inaintea retragerii trupelor armene din teritoriile azere ocupate este in contradictie cu interesele Azerbaidjanului si arunca o umbra asupra relatiilor de fratie dintre Azerbaidjan si Turcia", potrivit Ministerului de Externe de la Baku. "Azerbaidjanul considera ca deschiderea frontierei dintre Turcia si Armenia pune in cauza arhitectura de pace si stabilitate din regiune", precizeaza ministerul.

Acordurile dintre Turcia si Armenia, semnate simbata, prevad si redeschiderea granitei dintre cele doua tari. Sustinuti de Erevan, separatistii armeni au preluat controlul asupra enclavei Nagorno-Karabah in cursul unui razboi care a durat sase ani (1988-1994) si s-a soldat cu circa 30.000 de morti.

Armenia a respins orice incercare de a stabili o legatura intre acest conflict si eforturile sale de reconciliere cu Turcia. Armenia si Azerbaidjanul au rupt toate legaturile economice directe si nu au ajuns inca la nici un acord privind statutul enclavei aflate pe teritoriul azer.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.