Internațional

Premiul Nobel il transforma pe Obama in omul providential

Ziarul de Vrancea
10 oct 2009 670 vizualizări
Atribuirea premiului Nobel pentru pace presedintelui american ii amplifica statura internationala, dar intensifica presiunea exercitata asupra sa n lumea araba si israelienii, chinezii exilati politic, ecologistii speriati de incalzirea climatica, saracii din Africa isi pun sperantele in rezolvarea problemelor in actiunile lui Obama

Premiul Nobel pentru pace i-a fost atribuit ieri presedintelui Barak Obama "pentru eforturile extraordinare in vederea consolidarii diplomatiei internationale si pentru cooperarea intre popoare", a anuntat Comitetul Nobel norvegian. Decizia comitetului Nobel pare sa fi luat total prin surprindere Casa Alba si pe Obama, pentru care, in ultimul timp, vestile bune sint rare. Purtatorul sau de cuvint, Robert Gibbs, a fost cel care a sunat la Casa Alba si l-a trezit pe presedinte la o ora de la anuntul facut la Oslo. Nimeni nu parea pregatit. Au trecut doua ore pina la prima reactie. Aripa de vest a Casei Albe, de unde Obama guverneaza principala putere a lumii, a ramas multa vreme in intuneric. La noua luni dupa ce a devenit primul presedinte de culoare al SUA, atribuirea celui mai cunoscut premiu international va spori prestigiul unui lider a carui actiune este aprobata de jumatate dintre americani, chiar daca popularitatea sa este in scadere. Obama, care s-a obisnuit sa se distanteze de presedintia controversata a lui Bush, este insa extrem de popular in strainatate. Insa primele comentarii au demonstrat cit de mult acest premiu Nobel mareste asteptarile."Speram ca, prin primirea acestei distinctii, el va incepe demersuri concrete pentru a pune capat nedreptatii in lume", a spus un consilier al liderului iranian Mahmoud Ahmadinejad, inamic al SUA. "Sint foarte fericit ca a primit premiul. Acum trebuie sa faca ceva. Premiul mareste speranta de a-l vedea aparind natiunile oprimate", a declarat disidenta chineza Rebiya Kadeer, in exil in SUA si al carei nume a fost de multe ori citat pentru Nobel.



Nobelul lui Obama - o alegere controversata si riscanta


Atribuirea premiului Nobel pentru pace lui Barack Obama, la mai putin de un an de la sosirea la putere, este o alegere controversata ce incurajeaza intentii, mai degraba decit sa recompenseze rezultate, si risca sa se intoarca impotriva liderului american, spun analistii. "Faptul ca acest lucru se intimpla atit de devreme in mandatul sau, inainte ca vreunul dintre lucrurile pe care a spus sa vrea sa le puna in practica sa fie indeplinit, va provoca o controversa", spune Dana Allin, de la Institutul International de Studii strategice. Spunind ca Obama, 48 de ani, a creat "un nou climat in politica internationala", comitetul Nobel a pus accentul pe multilateralismul sau, pe eforturile in materie de denuclearizare, pe mina intinsa musulmanilor sau actiunile impotriva incalzirii climatice. "In acelasi timp, premiul Nobel pentru pace este in general oferit pentru ceea ce se poate numi un proces, lucruri in curs, mai degraba decit pentru reusite definitive", spune profesorul Paul Rogers, de la Oxford Research Group, citind desemnarea in 1993 a lui Nelson Mandela si Frederik De Klerk, dupa abolirea apartheidului in Africa de Sud. "Exista un risc sa se intoarca impotriva lui", spune Rogers. "Ma astept la o puternica opozitie fata de aceasta decizie in cercurile republicanilor din SUA. Probabil, mai putin in alte capitale occidentale", spune Allin. Redactorul-sef adjunct al Wall Street Journal, Iain Martin, este mai dur. "Este bizar. Barack Obama a cistigat premiul Nobel pentru pace. Pentru ce, nu este clar. Pentru ca, intr-un fel, a facut pace cu Hillary Clinton?".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.