Internațional

Obama trimite o solie in Romania

Ziarul de Vrancea
8 oct 2009 757 vizualizări
Vicepresedintele Biden vine in Europa de Est ca sa "repare" relatiile cu aliatii ingrijorati, scrie Washington Post n vizita vicepresedintelui american intervine pe fondul speculatiilor care se fac in legatura cu o presupusa racire a relatiilor dintre Bucuresti si Washington

Vicepresedintele Biden va merge in Polonia, Romania si Republica Ceha luna aceasta cu o misiune care pare, in parte, desemnata sa reasigure aliatii ingrijorati in legatura cu deciziile luate de Statele Unite. Turneul de patru zile al lui Biden, programat sa inceapa la 20 octombrie, va marca sosirea in aceste tari a primei delegatii americane la nivel inalt. Vizita vicepresedintelui american in Romania intervine pe fondul speculatiilor care se fac in legatura cu o presupusa racire a relatiilor dintre Bucuresti si Washington Obama a anuntat, luna trecuta, ca nu va continua proiectul scutului antirachete balistice in Europa de Est, remarca Washington Post. In schimbul desfasurarii unui scut care sa protejeze impotriva rachetelor cu raza lunga de actiune, in special provenind din Iran, administratia democrata a lui Barack Obama propune un sistem a carui baza ar fi pe mare, amplasat pe nave, si ale carui tinte ar fi rachetele cu raza scurta si medie de actiune, care ameninta mai direct Europa de Est. Schimbarea aceasta de politica i-a alarmat insa pe unii in Europa de Est - ca si in capitalele altor aliati ai SUA - care au vazut in aceasta un semn ca Obama ar ceda prea usor in fata cererilor Rusiei, noteaza The Washington Post.


Biden are relatii vechi in Europa


Secretarul de presa al Casei Alba, Robert Gibbs, a declarat ca Biden, fost presedinte al Comitetului pentru relatii externe din Senat, este o persoana "care are relatii vechi in intreaga Europa". Gibbs a mai spus ca guvernele polonez, ceh si roman sustin decizia lui Obama de a desfasura un sistem de aparare antiracheta care sa protejeze o zona geografica mai mare si sa contracareze o amenintare ce exista in mod iminent mult mai direct decit ceva care, tehnologic, este inca departe de realizare. In ceea ce priveste Romania, subiectul apararii antiracheta va figura, fara indoiala, pe agenda discutiilor pe care presedintele Traian Basescu le va avea cu omologul sau polonez, conservatorul Lech Kaczynski, aflat in vizita in Romania in aceste zile. Teritoriul Romaniei nu era acoperit suta la suta de scutul antiracheta asa cum era el conceput de precedenta administratie americana, astfel incit Romania a sustinut, inclusiv la summitul NATO pe care l-a gazduit in 2008, interconectarea acestuia cu un sistem mobil al NATO. Tocmai de aceea, Romania a salutat decizia noii administratii de a flexibiliza apararea antiracheta. In plus, imediat dupa anuntul presedintelui american Barack Obama ca renunta la proiectul de scut antiracheta promovat de predecesorul sau, fiind in favoarea unui sistem mai puternic, mai inteligent si mai rapid, presa rusa si americana a scris ca SUA ar putea instala elemente ale unui scut antiracheta in Turcia, Israel, Bulgaria si Romania.


Biden nu vine pentru prima oara in Romania


Joseph Biden nu vine pentru prima oara in Romania. Actualul vicepresedinte american a efectuat in septembrie 1999 o vizita in care a avut un schimb dur de replici cu anumiti oficiali romani despre aderarea Romaniei la NATO, dupa cum a relatat fostul ambasador american la Bucuresti James Rosapepe. Fostul ambasador a declarat anul trecut pentru Wall Street Journal ca Biden, care facea parte din Comisia de afaceri externe a Senatului, s-a intilnit cu un membru al opozitiei de atunci de la Bucuresti. Politicianul roman i-ar fi spus lui Biden ca Romania isi doreste sa intre in NATO pentru a nu-si mai face griji ca Alianta ar putea sa o atace din cauza relatiei cu maghiarii. "Turcii sint membri NATO de mai multe decenii si ii lasati sa faca ce vor ei cu minoritatea kurda", ar fi continuat politicianul roman. Reactia lui Biden a fost pe masura, potrivit lui Rosapepe. "Daca de aceea vreti sa aderati la NATO, atunci o sa ma asigur ca nu veti reusi nicodata!", a spus viitorul vicepresedinte american.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.