Internațional

Cel mai bine se traieste in Norvegia si Australia, iar cel mai rau - in centrul Africii

Ziarul de Vrancea
7 oct 2009 680 vizualizări
Norvegia si-a mentinut statutul de cea mai dezirabila tara din lume în care merita sa traiesti, potrivit unui studiu realizat de expertii ONU, iar tarile africane subsahariene, puternic afectate de razboaie si maladia SIDA, sint cele mai putin atractive tari din lume.

Datele studiului, colectate inainte de declansarea crizei mondiale, au relevat faptul ca oamenii din Norvegia, Australia si Islanda se bucura de cele mai bune standarde de viata, iar persoanele din Niger, Afganistan si Sierra Leone se confrunta cu cele mai mici scoruri in ceea ce priveste standardele de dezvoltare umana.

Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a folosit pentru alcatuirea acestui index o serie de date colectate in 2007, precum PIB-ul pe cap de locuitor, nivelul de educatie, speranta de viata, prezentind diferente majore intre tarile dezvoltate si cele in dezvoltare.

Speranta de viata este in Niger de 50 de ani, cu 30 de ani mai mica decit in Norvegia. Pentru fiecare dolar cistigat pe cap de locuitor in Niger, se cistiga aproximativ 85 de dolari pe cap de locuitor in Norvegia.

Jumatate din populatie este analfabeta in 24 dintre cele mai sarace tari din lume, comparativ cu 20%, in tarile cu un coeficient mediu al dezvoltarii umane.

Japonezii traiesc mai mult decit alte popoare, avind o speranta de viata de 82,7 ani, in medie, comparativ cu 43,6 ani cit se inregistreaza in Afganistan. Liechtensteinul are cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume - 85.383 de dolari -, micutul principat, in care traiesc 35.000 de persoane, fiind sprijinit de 15 banci si peste 100 de companii de management in domeniul sanatatii. Cei mai saraci oameni din lume traiesc in Republica Democrata Congo, tara in care venitul pe cap de locuitor este de 298 de dolari pe an.

PNUD, care publica anual acest index inca din 1990, considera ca dezvoltarea umana a progresat pe plan global cu 15% incepind din 1980, iar China, Iranul si Nepalul au urcat cele mai multe pozitii in acest clasament.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.