Internațional

Jumatate dintre actualii bebelusi vor atinge virsta de 100 de ani

Ziarul de Vrancea
3 oct 2009 684 vizualizări
Previziunile pornesc de la faptul ca in secolul 20 speranta de viata a crescut cu aproximativ 30 de ani in tarile dezvoltate

Daca speranta de viata medie a oamenilor va continua sa creasca in acelasi ritm ca in ultimele doua secole, mai mult de jumatate dintre bebelusii care exista in prezent in tarile dezvoltate isi vor putea celebra centenarul avind o stare a sanatatii buna. Previziunea se bazeaza pe un studiu realizat de profesorul Kaare Christensen de la Universitatea Odense din Danemarca, care arata ca, in secolul al XX-lea, cresterea sperantei de viata a fost de aproximativ 30 de ani, in Europa Occidentala, America de Nord si in Australia, sau chiar putin mai mare in Japonia, Spania si Italia.

în 1950, probabilitatea de a trai pana la 90 de ani pentru persoanele in virsta de 80 de ani era de 15-16% pentru femei si de 12% pentru barbati. în 2002, ea a ajuns la 37%, respectiv 25%. în Japonia, tara in care oamenii au cea mai mare speranta de viata medie, acest procent a depasit pragul de 50% pentru femei.

Tinind cont si de rata mortalitatii, trei sferturi dintre bebelusii nascuti in perioada actuala in tarile dezvoltate vor putea trai cel putin 75 de ani, chiar daca starea de sanatate ale populatiei, la nivel general, nu se amelioreaza. în conditiile in care starea de sanatate a populatiei se amelioreaza in acelasi ritm ca in cursul ultimelor doua secole, cei mai multi dintre acesti bebelusi vor putea atinge virsta de 100 de ani. Cercetatorii au concluzionat, totodata, ca handicapurile - fizice, psihice - din viata curenta vor deveni tot mai mici.

Mai ramine de rezolvat problema economica si a imbatrinirii populatiei. în 1965, in Germania, la 100 de persoane cu virstele cuprinse intre 15 si 64 de ani existau alte 16 persoane in virsta de peste 65 de ani. Numarul acestora va ajunge la 60 in 2056.

Multe tari intentioneaza sa ridice pragul virstei de pensionare. Daca persoanele in virsta lucreaza cu jumatate de norma, asa cum par ca isi doresc cele mai multe dintre ele, acest lucru ar provoca reducerea numarului de ore de munca pe saptamina in cazul tinerilor. Astfel, "secolul al XXI-lea ar putea fi cel al redistribuirii muncii" intre segmentele de virsta ale populatiei, au remarcat autorii acestui studiu, estimind ca "saptaminile de lucru mai scurte, de-a lungul intregii vieti active, in tarile in care in prezent se lucreaza foarte mult, ar putea contribui la cresterea sperantei de viata".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.