Internațional

Firma care a reparat fregatele Romăniei, la un pas de un proces pentru coruptie

Ziarul de Vrancea
2 oct 2009 670 vizualizări
Oficiul britanic anticoruptie recomanda judecarea BAE pentru contracte dubioase, inclusiv în Romănia

Oficiul britanic impotriva delincventei financiare (SFO) a anuntat ieri ca a cerut autorizatie pentru a urmari in justitie grupul britanic de armament BAE Systems, pentru presupuse acte de coruptie in strainatate, inclusiv in Romania. într-un comunicat, SFO "anunta ca intentioneaza sa ceara autorizatie din partea Attorney General (ministrul insarcinat sa consilieze Guvernul pe plan juridic - n.r.) sa urmareasca BAE Systems pentru fapte de coruptie din strainatate". SFO adauga ca "va pregati documentele care trebuie supuse Attorney General cind va considera ca este pregatit sa actioneze". Autoritatile au precizat ca aceasta decizie intervine "dupa ancheta pe care desfasurat-o privind activitatile BAE Systems in Africa si in Europa de Est", in special in Tanzania, Africa de Sud, Cehia si Romania.

La rindul sau, compania, implicata in programe militare importante precum Eurofighter sau construirea a doua viitoare portavioane britanice, a dat publicitatii un comunicat in care da asigurari ca depune "eforturi considerabile pentru a incerca sa rezolve, cu prima ocazie, problemele istorice ridicate de ancheta SFO". Grupul a dat asigurari ca a "actionat intotdeauna in mod responsabil cu SFO, tinind cont de interesele actionarilor si angajatilor sai si de sfaturile juridice pe care le-a primit".

în decembrie 2006, un scandal de proportii a izbucnit atunci cand SFO, la cererea Attorney General din perioada respectiva si a fostului premier Tony Blair, a fost nevoit sa renunte la a mai urmari BAE Systems intr-un alt dosar de coruptie, in care era implicata Arabia Saudita. Guvernul a invocat mentinerea unor relatii bune intre cele doua tari, in special in materie de lupta impotriva terorismului.

BAE Systems a fost anchetata pentru presupuse practici de dare de mita care au implicat varsarea unor comisioane secrete de peste 80 de milioane de lire sterline (aproape 111 milioane de euro). Banii ar fi fost platiti unor intermediari implicati in contracte guvernamentale profitabile in domeniul armamentului semnate in Africa de Sud, Tanzania, Romania si doua alte tari.


Comisioane de milioane


Potrivit Sunday Times, exista dubii in legatura cu plata unor comisioane catre intermediari care afirmau ca lucreaza pentru companie. Astfel, nu mai putin de 75 de milioane de lire s-ar fi platit in cazul unei tranzactii in valoare de 1,6 miliarde de lire sterline prin care avioane de lupta de tip Saab Gripen au fost vindute catre Africa de Sud, unul dintre cele mai mari contracte de armament ale tarii. Avioanele Gripen sint produse de firma suedeza Saab, unde BAE detine 20% din actiuni.

SFO a examinat, de asemenea, un contract de 116 milioane de lire obtinut de BAE pentru intretinerea si modernizarea a doua fregate britanice vindute Romaniei in 2003. Au existat acuzatii ca un politician roman neidentificat a primit un comision secret de 6 milioane de lire in legatura cu tranzactia, scria in 2007 saptaminalul britanic.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.