Internațional

Cutremurele din sud-estul Asiei nu au legatura intre ele

Ziarul de Vrancea
2 oct 2009 810 vizualizări
Desi au avut loc la interval de citeva ore, fiind practic la fel de puternice, seismologii afirma ca cele doua cutremure s-au declansat independent unul de altul

Seismul urmat de un tsunami in insulele Samoa si cutremurul care a lovit insula indoneziana Sumatra nu au avut legatura intre ele, chiar daca au survenit pe "centura de foc" a Pacificului, unde intilnirea mai multor placi continentale provoaca o puternica activitate seismica, sint de parere experti seismologi citati de AFP.

Seismul cu magnitudinea 8 s-a produs marti in insulele Samoa din Pacificul de Sud, declansind un tsunami in urma caruia si-au pierdut viata 500 de persoane, potrivit celui mai recent bilant. Miercuri, un cutremur de 7,6 grade a lovit orasul Padang din Sumatra, existind temeri ca bilantul victimelor s-ar ridica la mii de morti. Oficial, numarul c elor care si-au pierdut viata ajunsese ieri la 770.

Cele doua cutremure "s-au produs la 10.000 de kilometri distanta", explica Bill Fry, seismolog la centrul GNS Science din Noua Zeelanda. "Exista cazuri in care seisme sint apropiate in timp si spatiu, pentru ca una din miscari se repercuteaza intr-un alt loc al faliei, dar, la o distanta atit de mare, acest lucru este imposibil", adauga omul de stiinta neo-zeelandez. "Nu exista legatura cunoscuta intre cele doua seisme", afirma si profesorul Gary Gibson de la Centrul de cercetari in seismologie din Melbourne. "Ceea ce se intimpla este perfect normal (...). Seismele par adesea sa se produca in serie, dar este numai o impresie", explica acesta.

"Centura de foc" a Pacificului, care margineste cel mai mare ocean planetar, concentreaza unele din cele mai importante zone de subductie din lume: placi de scoarta terestra se deplaseaza cu mare viteza geologica (mai multi centimetri pe an) sub alte placi, acumulindu-se tensiuni enorme care trebuie sa se elibereze. Seismologii se asteapta de zeci de ani la cutremure de pamint devastatoare in jurul Pacificului, in aceste zone de "lacune seismice": Chile, Alaska, California, regiunea Tokio, Noua Zeelanda sau largul Sumatrei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.