Internațional

Un seism puternic urmat de tsunami a devastat insulele Samoa din Pacific

Ziarul de Vrancea
1 oct 2009 675 vizualizări
Bilantul la inchiderea editiei ajunsese la 111 morti si pagube materiale uriase

Cel putin 111 persoane au murit in urma seismului urmat de tsunami marti in insulele Samoa, potrivit unor surse medicale. "Sint peste 100 de morti, ultima numarare a avut loc la ora 14.00" si aveam 84 cadavre, a spus un angajat al spitalului. în Samoa americane a fost confirmata moartea a 22 de persoane. Alte sapte au murit in arhipelagul Tonga.

în plus, zeci de persoane sint date disparute in Samoa, unde comunicatiile cu numeroase sate sint intrerupte.

Un seism de 8 grade s-a produs marti, iar epicentrul a fost localizat in largul Oceanului Pacific. Cutremurul a lovit arhipelagul Samoa, format din statul independent Samoa, ce regrupeaza circa 219.000 locuitori, si Samoa americane, administrate de Washington si care au 65.000 locuitori. Seismul a fost urmat de un tsunami 20 de minute mai tirziu. Potrivit oficialilor, un val de 7,5 metri a distrus numeroase cladiri de pe coasta.

Presedintele Barack Obama a declarat stare de catastrofa in insulele Samoa americane.


Tsunami "" un val catastrofal


Fenomenele de tsunami de genul celui care a provocat moartea a peste o suta de oameni in Insulele Samoa si Tonga, din Pacificul de Sud, sint provocate de seisme submarine si lovesc in special zonele cu o puternica miscare tectonica, cum este cazul anumitor regiuni din Pacific si Asia. Unda fenomenului de tsunami, aparuta din socul seismic dintre partea superioara si cea inferioara a masei oceanice, are adincimea de sute de metri, iar energia ei se mareste ori de cite ori atinge plafonul submarin.

Viteza de propagare in mare a unui tsunami este de aproximativ 800 de kilometri pe ora. Masele uriase de apa disolocate coboara vertiginos in adincime de-a lungul deformarilor solului marin, spre deosebire de valurile obisnuite care nu afecteaza decit suprafata apei.

în cursul propagarii in mare, o unda isi pierde foarte putin din energie. Astfel, ea se poate propaga pe distante considerabile si, in consecinta, poate sa distruga tarmuri situate la mii de kilometri departare de mecanismul generator. în 1960, un cutremur cu magnitudinea de 9,5 grade pe scara Richter produs in Chile a declansat un tsunami devastator care a atins coastele Japoniei.

Cind ajunge in apropierea tarmului, viteza valului se diminueaza, dar acesta creste in inaltime, putind atinge chiar peste 20 de metri. "Primul val are tendinta de a se retrage de pe tarm, este un semn precursor binecunoscut pentru tsunami", explica David Booth, seismolog la Institutul din Edinburgh.

Principalele tari riverane ale Pacificului isi coordoneaza observatiile, pentru a preveni pericolele reprezentate de aceste valuri oceanice. Un centru de alerta pentru tsunami centralizeaza informatiile in Hawai, in Statele Unite. La 26 decembrie 2004, tarmurile a zece tari din sud-estul Asiei au fost devastate de un tsunami, care a provocat moartea a 220.000 de persoane.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.