Internațional

Asa cum americanii vorbesc engleza, moldovenii vorbesc limba romăna

Ziarul de Vrancea
1 oct 2009 1017 vizualizări
Noul premier de la Chisinau a spus-o transant

Premierul moldovean Vlad Filat si seful diplomatiei de la Chisinau, Iurie Leanca, au participat la Bruxelles la prima sedinta a Comitetului pentru Afaceri Externe de la Parlamentul European. Ei au cerut permisiunea sa vorbeasca in limba romana, dupa care Vlad Filat si-a inceput pe un ton dur discursul: "Republica Moldova a fost condusa timp de 8 ani de catre generalul de militie sovietica Vladimir Voronin", a declarat liderul Executivului moldovean.

Intrebat de europarlamentarul roman Traian Ungureanu care este statutul limbii romane in noua guvernare de la Chisinau, Vlad Filat a dat asigurari ca va reglementa acest aspect. "La fel cum vorbesc americanii limba engleza, asa si cetatenii Republicii Moldova vorbesc limba romana. Acest lucru cu certitudine urmeaza a fi reglementat in timp si sub aspectul normei juridice", a explicat premierul, citat de Jurnal de Chisinau.

Printre subiectele abordate de seful guvernului moldovean s-au numarat si modificarea Codului Audiovizualului "pentru a avea o televiziune publica ce sa informeze cetatenii", precum si infiintarea unei comisii parlamentare pentru aflarea adevarului despre evenimentele din 7 aprilie. In acest context, Filat a sustinut ca "creditul rus a fost unul electoral. Este vorba de 150 milioane de dolari, pentru a compensa deficitul bugetar. Sintem interesati de acest credit si vom discuta acest subiect la 7-8 octombrie si cu presedintele rus Dmitri Medvedev".

Premierul moldovean a discutat si despre perspectiva europeana a Republicii Moldova, precizind ca asteapta un mesaj din partea Uniunii Europene. "Tin sa reafirm: Republica Moldova este un stat european sub aspect geografic. Urmeaza sa fie integrat si sub aspectul valorilor europene", a incheiat Filat.


NATO ar ajuta Armata a 14-a sa se retraga din Transnistria


NATO sustine eforturile Chisinaului in vederea retragerii armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, a declarat ieri intr-o videoconferinta Robert Simmons, adjunctul asistentului secretarului general al Aliantei. Aceasta este o pozitie de principiu a Aliantei Nord-Atlantice, iar Republica Moldova trebuie sa-si mentina pozitia privind retragerea trupelor ruse, a declarat ambasadorul. El a adaugat ca, daca va exista vointa politica necesara si consecventa la Chisinau, NATO este gata sa-si ofere sprijinul. Presa rusa s-a grabit sa comenteze declaratiile, afirmind ca noile autoritati din Republica Moldova vor sa ceara retragerea militarilor rusi de pe teritoriul tarii si inlocuirea misiunii de mentinere a pacii cu un grup de observatori internationali civili.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.