Internațional

Moscova ar putea recunoaste independenta Transnistriei

Ziarul de Vrancea
29 sep 2009 534 vizualizări
Presedintele Comitetului Dumei de stat a Rusiei pentru problemele CSI arata ca "in Transnistria locuiesc circa 200.000 de cetateni rusi si Rusia nu poate ignora acest fapt, deoarece interesele poporului si drepturile lui sint mai presus de orice"n R. Moldova vrea sa schimbe trupele militare de pacificare din Transnistria, alcatuite din rusi, cu o misiune europeana civila

Presedintele Comitetului Dumei de stat a Rusiei pentru problemele CSI (Comunitatea Statelor Independente) si relatii cu concetatenii, Aleksei Ostrovski, a declarat ca nu exclude posibilitatea ca Moscova sa recunoasca independenta Transnistriei. Ostrovski nu a exclus posibilitatea "ca Rusia sa recunoasca independenta RMN (Transnistria-n.r.) conform experientei Osetiei de Sud si Abhaziei, daca politica autoritatilor moldovene se va desfasura in contradictie cu principiile si normele general recunoscute ale dreptului international si cu interesele poporului Transnistriei". El a precizat, in cadrul conferintei online "Politica Rusiei in spatiul postsovietic", ca nu vor fi puse conditii si nici nu se vor exercita presiuni in relatiile cu Transnistria. "Daca Rusia va fi impinsa sa solutioneze problema doar intr-o singura cheie - sa sustina poporul Transnistriei si sa recunoasca independenta RMN - si in acest caz poporul transnistrean va sustine si se va considera al Rusiei, pot doar spune ca Rusia nu este o casa de schimb". Referindu-se la noua conducere a Republicii Moldova, el a spus ca Federatia Rusa a considerat intotdeauna si va considera Chisinaul drept "partenerul sau in CSI, indiferent de culoarea politica a liderilor ei". "Alegerea presedintelui Parlamentului este voia deputatilor Moldovei. Daca au hotarit asa, atunci ei sint responsabili intr-un anumit grad nu numai pentru lucrul Parlamentului, dar si pentru situatia tarii in intregime, pentru situatia minoritatilor nationale", a mentionat deputatul rus. In acelasi timp, el a subliniat ca exista "tendinta periculoasa de ingustare a spatiului limbii ruse si de lezare a intereselor populatiei vorbitoare de limba rusa". "Dupa cum arata istoria, cel mai bine e sa incepi activitatea statala si politica prin ridicarea economiei, imbunatatirea vietii populatiei, asigurarea egalitatii drepturilor si libertatilor. Doar in aceasta consta cheia conducerii cu succes si a dezvoltarii tarii in intregime", a spus Ostrovski. Potrivit deputatului, "in Transnistria locuiesc circa 200.000 de cetateni rusi si Rusia nu poate ignora acest fapt, deoarece interesele poporului si drepturile lui sint mai presus de orice".


Chisinaul propune UE o misiune de mentinere a pacii in Transnistria


Diplomatia moldoveana va discuta cu UE pentru a vedea care este disponibilitatea acestei institutii pentru a desfasura o misiune civila in Transnistria, care sa inlocuiasca actualul format de mentinere a pacii, a declarat noul ministru de externe al R. Moldova, Iurie Leanca. Una dintre noutatile programului de guvernare al Cabinetului condus de Vlad Filat este obiectivul schimbarii formatului trupelor de pacificare de pe Nistru si inlocuirii actualului format - dominat de Rusia si alcatuit din militari rusi, transnistreni si moldoveni - cu o misiune civila cu mandat international. "Acest lucru presupune ca diplomatia moldoveneasca va discuta cu tarile participante la formatul 5^2 (format la care participa, pe linga partile implicate - Republica Moldova si Transnistria "" si Rusia, Ucraina si OSCE in calitate de mediatori, SUA si UE in calitate de observatori "" n.r.), va discuta cu UE pentru a vedea care este disponibilitatea acestei institutii de a derula o astfel de misiune de pacificare", a declarat Iurie Leanca. Ministrul moldovean de externe va merge marti si miercuri, impreuna cu premierul Vlad Filat, la Bruxelles.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.