Internațional

TVA si impozitul pe venit vor fi majorate din 2010?

Ziarul de Vrancea
28 sep 2009 573 vizualizări
Economist Intelligence Unit considera ca majorarea unor taxe si impozite pare inevitabila pentru corectia deficitului bugetar

Majorarea TVA si a impozitului pe venit in 2010 este "inevitabila", astfel incit guvernul roman sa atinga tintele pe deficit bugetar agreate cu FMI, in ciuda impactului negativ pe care masurile il vor avea asupra cheltuielilor de consum, potrivit unui raport Economist Intelligence Unit (EIU). "Guvernul a stabilit unele masuri cu Comisia Europeana ca sa restringa deficitul bugetar la 6% din PIB (sau 6,5% din PIB dupa metodologia UE) in 2010, fata de intelegerea initiala, care prevedea o tinta de 3,6% din PIB. Acordul impune guvernului sa faca reduceri semnificative in salariile din sectorul public. Pare inevitabil ca guvernul sa fie obligat sa creasca TVA sau impozitul pe venit pentru a indeplini aceste tinte, in ciuda impactului negativ pe care masura il va avea asupra cheltuielilor de consum", arata raportul EIU. Pentru 2009, tinta de deficit bugetar este de 7,3% din PIB, revizuita de la estimarea precedenta, de 4,6% din PIB. Totodata, autoritatile romane au agreat cu FMI o estimare pentru contractia PIB cu 8-8,5% in acest an, fata de proiectia anterioara, de 4,1%. "Pachetul (de finantare externa, n.r.) este supus conditionalitatii, care leaga eliberarea transelor FMI si UE de tintele pe deficitul bugetar si cere guvernului sa reduca cheltuielile cu salariile in sectorul public. (...) Cu toate ca FMI va fi de acord cu deficite mai mari in 2009 si in 2010 fata de acordul initial, UE ar putea insa sa puna presiune asupra Romaniei pentru a aduce deficitul bugetar sub 3% din PIB in 2011", mai arata raportul. De asemenea, analistii se asteapta la tensiuni sociale, pe fondul inrautatirii conditiilor economice si a cresterii ratei somajului (estimata la 7,6% la finalul acestui an), dar si la conflicte in coalitia la guvernare odata cu apropierea alegerilor prezidentiale din noiembrie. "Declinul popularitatii guvernului si inrautatirea situatiei economice vor creste riscul tensiunilor sociale. Posibilitatea unor noi alegeri in urmatorii doi ani sau formare unei noi coalitii dupa alegerile prezidentiale nu poate fi exclusa", sustine raportul EIU.


EIU: Leul ar putea fi supraevaluat si e vulnerabil


Agentia mai considera ca leul ar putea fi inca mult supraevaluat si ar fi vulnerabil in fata unei presiuni de depreciere, daca situatia economica sau politica se va deteriora dramatic in urmatoarele luni. "Este posibil ca leul sa fie insa semnificativ supraevaluat, in baza estimarilor privind echilibrul ratelor de schimb. Leul ar putea fi inca vulnerabil in fata unei presiuni de depreciere, in cazul in care situatia politica sau cea economica se vor deteriora dramatic in urmatoarele luni", arata raportul Economist Intelligence Unit. Analistii EIU observa ca "potentialele probleme ale competitivitatii Romaniei" provin din diferenta de evolutie intre leu si alte monede din regiune, care s-au depreciat, in timp ce leul s-a mentinut stabil in ultima perioada. "BNR a anuntat formal ca va interveni pentru prevenirea unei deprecieri excesive si perturbatoare si va fi ajutata si de intarirea rezervelor valutare internationale", sustin analistii EIU.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.