Internațional

Romania a sprijinit R. Moldova in razboiul din Transnistria

Ziarul de Vrancea
28 sep 2009 1905 vizualizări
R. Moldova n-ar fi putut face fata conflictului de pe Nistru fara sprijinul Romaniei, spune fostul presedinte, Mircea Snegur n el nu a vrut sa divulge mai mult, lasind concluziile la latitudinea celor interesati

Primul presedinte al R.Moldova, Mircea Snegur, a declarat vineri ca Romania a sprijinit Chisinaul in 1992 in conflictul din Transnistria, dar nu a dorit sa dezvaluie natura acestui ajutor, considerat totusi esential pentru ca R. Moldova "sa tina piept" acestui conflict. "Daca nu ar fi existat sprijinul Romaniei, R. Moldova nu ar fi tinut piept in conflictul de pe Nistru. Mai mult nu divulg. Concluziile le trageti singuri. Noi dupa aceea am avut posibilitatea sa achitam acest sprijin, tot intr-un mod foarte interesant. Istoria trebuie sa fie cunoscuta si cred ca deja unele lucruri pot fi divulgate. Noi am avut intreaga sustinere din partea conducerii de atunci a Romaniei", a declarat primul presedinte al R. Moldova, Mircea Snegur. Declaratia a fost facuta in prezenta premierului roman din perioada declararii independentei moldovenesti, Petre Roman.

In aprilie 2008, Mircea Snegur califica drept "aberatii care nu merita comentate" afirmatiile presedintelui comunist Vladimir Voronin, care spusese ca autoritatile de la Bucuresti au fost cele care l-au convins pe Snegur sa inceapa, in 1992, razboiul din Transnistria. Teza potrivit careia razboiul din Transnistria a fost provocat de autoritatile de la Chisinau cu sustinerea Bucurestiului este ideea de baza a propagandei Tiraspolului, care declara cu orice ocazie ca razboiul a fost o consecinta a intentiei de anexare prin agresiune militara a Republicii Moldova si Transnistriei de catre Romania, intentie careia "poporul transnistrean i s-a opus, cu arma in mina".


Snegur a cazut in plasa Moscovei


Comentind in 2008 afirmatiile lui Vladimir Voronin, politologul Oazu Nantoi, care in 1991-1992 era consilierul presedintelui Snegur, spunea insa ca la originea conflictului transnistrean a stat dorinta Moscovei de a-si mentine influenta, in pofida destramarii URSS, asupra Republicii Moldova, care era pe cale de a-si proclama independenta. Greseala presedintelui Snegur, in aceasta situatie, a fost de a nu fi reusit sa evalueze corect situatia si de a fi raspuns provocarilor Moscovei, sustine politologul. Politologul a reamintit ca in 1990 in Sovietul Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenesti, redenumit ulterior Parlament, erau 56 de deputati transnistreni. La data de 23 iunie 1990, cu o singura abtinere, acest organ a votat investirea guvernului national in frunte cu Mircea Druc, unul dintre liderii Frontului Popular "" miscarea unionista de la Chisinau care a stat la originea miscarii de eliberare nationala de la sfirsitul anilor \'80. Speriata de aceste evolutii si profitind de greselile Chisinaului, Moscova a pus la cale crearea a doua regimuri separatiste "" unul la Tiraspol si altul la Comrat, in sudul Republicii Moldova. Pentru ca la doar o luna si jumatate "" la 19 august 1990 "" sa fie proclamata la Comrat "Republica Sovietica Socialista Gagauza in componenta URSS", iar la 2 septembrie 1990 la Tiraspol a fost proclamata crearea "Republicii Sovietice Socialiste Moldovenesti Nistrene in componenta URSS", a explicat politologul. Mesajul Moscovei pentru Chisinau era simplu "" "Daca vreti sa plecati, o puteti face, dar fara aceste doua teritorii" "" teritorii care au fost concepute ca doua ancore, spune Oazu Nantoi.

Greseala mare pe care a comis-o Chisinaul in aceasta situatie a fost lansarea de catre Guvern, la apelul Frontului Popular, a "voluntariadei" in sudul Republicii Moldova. Detasamente de voluntari au fost inarmate si dislocate in perimetrul teritoriului controlat de Comrat. "Centrul unional de la Moscova a pus la cale o baie de singe in sudul Republicii Moldova, dupa modelul evenimentelor din Georgia din aceeasi perioada. Divizia de trupe aeropurtate ruse a distribuit in rindurile populatiei gagauze armament "" deci existau toate preconditiile pentru aceasta baie de singe. Dar aici este meritul lui Snegur, care a intervenit si nu a admis sa se ajunga in sud la ciocniri pe principii etnice", a declarat Oazu Nantoi. Conflictul a izbucnit la 2 martie 1992, in ziua in care Republica Moldova a fost reunoscuta la ONU. Fortele paramilitare transnistrene au atacat localitatile moldovenesti din regiunea Dubasari.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.