Internațional

Pariurile sint deschise: Putin sau Medvedev presedinte in 2012?

Ziarul de Vrancea
26 sep 2009 622 vizualizări
Presedintele rus Dmitri Medvedev a sugerat ca Vladimir Putin ar putea reveni la Kremlin in 2012, un scenariu privilegiat de numerosi analisti, desi ambii repeta ca nu au hotarit nimic deocamdata.

"Daca este util tarii, sint dispus sa lucrez in toate posturile", a spus joi, in fata mai multor studenti americani, Dmitri Medvedev, intrebat daca este dispus sa schimbe locurile cu premierul sau Vladimir Putin. "Munca presedintelui este destul de dificila. Va pot spune ca si cea de premier este destul de dificila, din acest punct de vedere nu exista multe diferente", a adaugat el, sugerind ideea ca cele doua functii sint interschimbabile. In 11 septembrie, Putin a lasat sa se intrevada ambitiile sale prezidentiale, declarind ca nu va fi in concurenta cu Medvedev in 2012 si ca cine va candida pentru Kremlin va fi stabilit "in functie de realitatea momentului". Putin nu a putut candida in 2008, deoarece avusese deja doua mandate prezidentiale succesive (2000-2008), asa ca l-a ales pe Medvedev ca succesor. Insa nimic nu ii interzice sa candideze la urmatoarele alegeri. Daca va fi ales presedinte, mandatul sau va fi prelungit de la patru la sase ani, in urma unei reforme votate special pentru el, dupa cum spun expertii.


Se bazeaza pe acorduri oculte


Aleksandr Konovalov, analist la Institutul de evaluari strategice din Moscova, subliniaza "ca era deja evident (dinainte de aceste declaratii -n.red.) ca Putin se pregatea sa revina la Kremlin in 2012". Considerat drept cel care detine puterea in Rusia, el si-a pastrat numeroase pirghii ale puterii, care ii limiteaza marja de manevra lui Medvedev. Astfel, in calitate de premier, el pastreaza controlul asupra economiei tarii si, prin extensie, asupra marilor companii publice, precum Gazprom sau Rosneft. In plus "siloviki", fosti membri KGB sau din armata, foarte influenti in aparatul de stat, ii sint aserviti, la fel ca si partidul Rusia Unita, care controleaza Duma de Stat. "Cine este marele sef? Da, este Putin, este atit cel mai puternic, cit si cel mai popular (...), dar Medvedev il poate demite, nu invers", subliniaza Konovalov. Medvedev nu exclude insa posibilitatea de a candida el pentru un al doilea mandat. "Daca lucrez bine, daca rusii au incredere in mine, de ce sa nu candidez?", a spus el. Pe de alta parte, insa, acest protejat al lui Vladimir Putin a recunoscut ca nu a avut niciodata "ambitii prezidentiale extraordinare" si ca aceasta functie i-a fost oferita. Sugerind ca ar avea, insa, ambitii pentru 2012, Medvedev vrea inainte de toate sa placa electoratului liberal. In ceea ce priveste functionarea echipei de la conducere, opiniile sint diferite. Konovalov considera ca "tensiunea este reala" si marcata de conflicte potentiale, pentru ca si presedintele are ambitii. Riabov este insa de alta parere. "Exista o singura echipa (...). Se bazeaza pe acorduri oculte. Divergentele sint exagerate in anturajul celor doi in scopuri personale. Dar echipa functioneaza", crede el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.