Internațional

Exista apa in solul lunar

Ziarul de Vrancea
25 sep 2009 588 vizualizări
Solul Lunii contine particule de apa, potrivit rezultatelor a trei studii, care schimba total teoriile stiintifice precedente, potrivit carora suprafata satelitului natural al Pamintului ar fi uscata, o posibila exceptie putind fi gheata din craterele de la poli.

Studiile care atesta prezenta apei in solul lunar au fost publicate cu doua saptamini inainte ca o sonda a NASA sa se prabuseasca intentionat in apropiere de polul sud al Lunii, avind ca misiune stabilirea prezentei sau absentei apei in norii de praf care se ridica in urma impactului. Autorii primului studiu au utilizat datele furnizate de un instrument al NASA, numit "Moon Mineralogy Mapper" sau M3, aflat la bordul Chandrayyan-1, primul satelit indian care a fost plasat pe orbita lunara, in 2008, si care, recent, a incetat sa functioneze. M3 a detectat o lungime de unda luminoasa indicind un element chimic ce leaga hidrogenul de oxigen. Acest lucru dovedeste prezenta apei, formata din doi atomi de hidrogen si unul de oxigen. Instrumentul poate analiza doar straturile superficiale ale solului lunar, doar citiva centimetri de la suprafata. Pina la aceasta descoperire, cercetatorii aveau o teorie, nedemonstrata, potrivit careia exista gheata in zonele permanent intunecate ale Lunii - pe fundul craterelor situate la poli -, in rest, satelitul fiind complet uscat. Intrucit solul Lunii contine oxigen in proportie de circa 45%, cercetatorii trebuie sa determine de unde provine hidrogenul detectat de instrumentele de pe cele trei sonde lunare care au transmis noile informatii. Specialistii sugereaza ca hidrogenul ar proveni de la vinturile solare. Potrivit estimarilor specialistilor, o tona de sol lunar contine apa in proportie de 25%. Celelalte doua sonde care au transmis informatii similare despre Luna - in ceea ce priveste semnatura chimica a prezentei moleculelor de apa - au fost echipate cu acelasi tip de instrument ca sonda indiana. Este vorba de sonda americana Cassini, care a efectuat masuratori in urma cu zece ani, cind a trecut aproape de Luna in drumul sau spre Saturn, si de sonda americana Deep Impact, lansata spre cometa Tempel-1 in 2005. Mostrele de sol si roci lunare aduse de astronautii care au participat la misiunile Apollo, in urma cu 40 de ani, contineau urme de apa. Insa majoritatea containerelor in care au fost transportate nu au fost inchise ermetic, fapt care i-a determinat pe cercetatori sa concluzioneze ca particulele de apa, identice cu cele de pe Terra, proveneau de la umiditatea din aer.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.