Internațional

Vaccinul care ne scapa de SIDA este realizabil

Ziarul de Vrancea
25 sep 2009 819 vizualizări
Descoperire revolutionara in lumea medicala n pentru prima data in 25 de ani, cercetarile medicale in vederea realizarii vaccinului care sa combata virusul HIV au dat roade, au anuntat oamenii de stiinta

Un vaccin experimental care reduce cu o treime riscurile de infectare cu virusul HIV a fost pus la punct de o echipa de cercetatori americani si thailandezi, dupa o serie de teste la care au participat 16.000 de persoane. Studiul, cel mai important din cele efectuate pina in prezent pentru elaborarea unui vaccin anti-SIDA pe plan mondial, a fost coordonat de ministerul thailandez al Sanatatii si de Armata SUA. Chiar daca acest studiu nu reprezinta decit un pas mic catre productia unui vaccin cu adevarat eficient, el are o contributie semnificativa in ceea ce priveste ridicarea moralului unei comunitati stiintifice care se indoia de capacitatile sale dupa esecul, in 2007, al testelor laboratorului american Merck. "Aceasta este prima demonstratie ca un vaccin contra virusului HIV poate proteja impotriva infectarii", a declarat, in cadrul unei videoconferinte, colonelul american Jérôme Kim. "Este vorba de o evolutie stiintifica extrem de importanta, iar acest lucru ne da sperante ca un vaccin eficient la scara mondiala va fi posibil in curind", a adaugat el.

Vaccinul reprezinta combinatia a doua produse testate anterior, dar care nu s-au dovedit eficiente actionind independent unul de celalalt. Este vorba de vaccinul ALVAC al laboratorului francez Sanofi-Aventis si de AIDSVAX, produs de compania americana VaxGen si cedat ulterior organizatiei Global Solutions for Infectious Diseases. Cercetatorii trebuie sa inteleaga acum care au fost motivele pentru care substanta rezultata din amestecarea celor doua vaccinuri s-a dovedit eficienta. Experimentul a fost derulat incepind din octombrie 2003, in doua provincii thailandeze, pe un numar de 16.400 de voluntari, toti seronegativi si cu virste cuprinse intre 18 si 30 de ani, al caror risc de infectare era calificat drept mediu. Jumatate dintre subiecti a primit o substanta activa, restul, o substanta placebo. 51 din cei 8.197 de indivizi vaccinati au fost ulterior infectati, comparativ cu 74 din grupul celor care au primit placebo.


Primul succes pe subiecti umani


SIDA a provocat moartea a cel putin 25 de milioane de persoane in intreaga lume, in timp ce alte 33 de milioane sint in prezent contaminate cu virusul HIV sau sufera de SIDA. In jur de 30 de vaccinuri sint analizate in intreaga lume, insa anul 2007 a insemnat un esec de proportii pentru cercetatori. Testele clinice derulate de laboratorul american Merck, lansate la scara mare in special in Africa de Sud, tara cu cei mai multi pacienti seropozitivi din lume, au fost intrerupte dupa ce administrarea medicamentului nu a avut efectele scontate. Testele efectuate in Thailanda lasa, insa, sa se intrevada o speranta in ceea ce priveste protectia in fata bolii. "Desi modesta, reducerea riscului de infectie cu HIV este statistic semnificativa", a subliniat Michel DeWilde, vicepresedinte pentru cercetare si dezvoltare in cadrul Sanofi-Pasteur. La New York, organizatia International AIDS Vaccine Initiative (IAVI) a salutat la rindul ei "rezultatul stiintific semnificativ".

"Este pentru prima oara cind un proiect de vaccin este eficient pe subiecti umani. Pina acum nu aveam proba fezabilitatii decit pe animale", a declarat Seth Berkley, presedintele IAVI.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 1 minut, 26 secunde
ar fi bn sa iasa antidotul pt hiv-sida ca multi se chinuie cu boala asta Doamne Ajuta Americani sunt de vina ca ei au raspandit boala asta hiv-sida sunt vinovati pt asta ar trebui ei sa raspunda cine citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.