Internațional

Bill Clinton isi construieste imaginea de salvator al lumii

Ziarul de Vrancea
24 sep 2009 633 vizualizări
Fostul presedinte american Bill Clinton si-a rezervat rolul de "salvator al planetei", la deschiderea celei de-a cincea editii a Initativei Mondiale Clinton (CGI), care se desfasoara la New York in paralel cu Adunarea Generala a Natiunilor Unite.

Pe muzica de film, fostul presedinte american a urcat scarile unei scene amenajate la Sheraton Hotel, unde are loc traditionala intilnire a politicienilor, sponsorilor si vedetelor din intreaga lume. Pe un ton relaxat, Bill Clinton a marturisit, glumind, ca s-a temut ca, dupa criza din 2008, "nimeni nu va mai veni la reuniunea" organizatiei care ii poarta numele. Cu toate acestea, toata lumea a fost prezenta. Mai mult, chiar presedintele Barack Obama a rostit un discurs la deschiderea reuniunii, afirmind ca "Bill Clinton a contribuit la indreptarea societatii si a salvat viata a milioane de oameni". In sala Sheraton Hotel s-au aflat, de asemenea, aproximativ 50 de fosti sau actuali sefi de stat, alaturi de directori ai unor companii precum Coca-Cola, Nissan, Exxon Mobil sau Goldman Sachs, in timp ce vedete de la Hoolywood, printre care Matt Damon sau Demi Moore, au dat reuniunii un farmec care nu se regaseste la Adunarea Generala a ONU. Mai mult, Initiativa Mondiala Clinton se declara mult mai eficienta si mai rapida ca Natiunile Unite si inista pe transformarea intentiilor in fapte. Printre altele, organizatia lui Clinton s-a angajat sa reduca emisiile de dioxid de carbon cu pina la 60 de milioane de tone, sa trateze 34 de milioane de bolnavi de maladii tropicale, sa asigure o mai mai buna educatie pentru 10 milioane de copii si sa asigure apa pentru trei milioane de persoane din Asia. Reuniunea anuala a CGI, care se desfasoara timp de patru zile, vizeaza extinderea legaturilor, a parteneriatelor si stringerea de fonduri, dar ii ofera, de asemenea, o platforma extraordinara lui Bill Clinton, la opt ani de la incheierea mandatului sau la Casa Alba.


Summitul ONU pentru clima nu s-a ridicat la inaltimea asteptarilor


Summitul ONU pentru clima, care vizeaza relansarea negocierilor pentru un nou acord impotriva incalzirii climatice la Copenhaga, nu s-a ridicat la inaltimea asteptarilor, in conditiile in care marii actori din acest dosar nu au facut anunturi majore. Insa, chiar si in lipsa unor anunturi concrete, secretarul general al ONU Ban Ki-moon s-a declarat convins ca un "acord echitabil, eficient si ambitios este posibil la Copenhaga". Cu mai putin de 100 de zile inainte de conferinta ONU pentru clima, ce va avea loc in decembrie in capitala daneza, Ban a reunit pentru o zi 100 de sefi de stat si de guvern pentru a da un impuls politic discutiilor aflate "intr-un punct mort", dupa cum a spus presedintele francez Nicolas Sarkozy. Aceasta reuniune a permis, prin organizarea de mese rotunde cu economiile emergente si cele industrializate, un schimb de puncte de vedere intre lideri.

China si-a luat angajamentul sa reduca cresterea emisiilor sale de dioxid de carbon si sa isi reduca progresiv dependenta de energiile fosile, in special de carbune. Fara precizarea unor valori clare, acest anunt nu raspunde asteptarilor enorme pe care le alimentase in ultimele zile, incusiv in cadrul ONU. Insa, "chiar si fara magia cifrelor, este pentru prima data cind China prezinta astfel angajamentele sale nationale in fata comunitatii internationale", subliniaza ministrul francez pentru dezvoltare durabila, Jean-Louis Borloo.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.