Internațional

Germania pariaza din nou pe Merkel

Ziarul de Vrancea
23 sep 2009 586 vizualizări
Alegatorii germani sint chemati duminica la urne pentru alegerile legislative n uniunile crestine CDU/CSU conduse de Angela Merkel spun ca vor sa guverneze impreuna cu liberalii n insa o victorie prea strinsa i-a obligat insa la o "casatorie din interes" cu social democratii, iar scenariul din 2005 s-ar putea repeta

Aproximativ 62 de milioane de alegatori germani sint chemati duminica la urne pentru alegerile legislative, in urma carora cancelarul conservator Angela Merkel ar urma sa fie reconfirmata in fruntea puterii europene. Cinci partide pot configura politic Parlamentul german la alegerile din 27 septembrie - Uniunea Crestin-Democrata (CDU, conservatorii) a cancelarului Angela Merkel, social-democratii (SPD) ministrului de externe Frank-Walter Steinmeier, liberalii (FDP), Verzii si extrema-stinga, Die Linke. Principala miza a scrutinului este stabilirea viitorului partener de coalitie, intre SPD, cu care a guvernat patru ani, sau liberalii din FDP. Inaintea scrutinului legislativ de duminica, toate sondajele confirma ca Merkel, in virsta de 55 de ani, va obtine un nou mandat de cancelar. De rezultatele principalelor trei partide depind posibilele coalitii care vor fi formate in urma alegerilor din 27 septembrie. Uniunile crestine CDU/CSU conduse de Angela Merkel spun ca vor sa guverneze impreuna cu liberalii din FDP, obiectiv stabilit inca de la alegerile din 2005. O victorie prea strinsa i-a obligat insa la o "casatorie din interes" cu SPD, iar scenariul s-ar putea repeta. Ultimele sondaje dau 35% din intentiile de vot CDU/CSU, 25% pentru SPD, 13% pentru FDP si 11% pentru Verzi, potentialii parteneri ai SPD.


O rivalitate cu lideri fara carisma


"Marea coalitie" care conduce Germania din 2005 este in mare parte responsabila pentru campania electorala lipsita de vigoare: lipsiti de carisma politica, Merkel si rivalul sau, social-democratul Frank-Walter Steinmeier, guverneaza impreuna si impart deci responsabilitatea pentru bilantul celor patru ani de putere. Steinmeier, un tehnocrat in virsta de 53 de ani, este vicecancelar si ministru al Afacerilor Externe. Dezbaterile parlamentare despre criza care a aruncat Germania in cea mai adinca recesiune de dupa razboi i-au facut pe analisti sa numeasca "Steinmerkel" discursurile sefului diplomatiei de la Berlin. In plus, singura dezbatere televizata intre Merkel si Steinmeier a fost presarata cu schimburi de amabilitati, incit analistii i-au comparat cu "un vechi cuplu armonios".

Pe de alta parte, Angela Merkel nu a uitat ca, in 2005, avansul confortabil pe care il detinea s-a redus considerabil din cauza luarilor sale de pozitii liberale, astfel ca, de aceasta data, conservatorii nu facut nicio promisiune in campania electorala, concentrata in totalitate pe Angela Merkel. In fond, programele celor doua partide principale difera foarte putin, fie ca este vorba despre criza economica sau despre apararea angajementului lipsit de popularitate al Bundeswehr (armata germana - n.r.) in Afganistan. In schimb, conservatorii si social-democratii au pozitii opuse in privinta unui salariu minim pentru toti si asupra centralelor nucleare: SPD cere respectarea legii privind inchiderea centralelor incepind cu 2020, in timp ce CDU doreste prelungirea acestui termen.


Obama catre Merkel: "Deja ati cistigat alegerile. Nu inteleg de ce va faceti atitea griji!".


Viitorul ocupant al fotoliul de cancelar nu va avea insa o sarcina usoara. El va trebui sa restabileasca echilibrul bugetar, pe care Germania l-a depasit inaintea crizei financiare, fara sa-si compormita total sansele unei reveniri. In plus, somajul depaseste deja 8% din populatia activa si urmeaza sa inregistreze cresteri in urmatoarele luni, in ciuda unui program de masuri pentru evitarea concedierilor. In cazul in care totul se va desfasura dupa cum arata sondajele, Merkel va avea placerea de a-i primi pe sefii de stat si de guvern la ceremonia de marcare a celor 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului, eveniment caruia cancelarul german ii datoreaza cariera sa politica. Marele absent de la acest eveniment va fi presedintele american Barack Obama, care se va afla intr-un turneu in Asia. Cu toate acestea, el i-a spus Angelei Merkel inca din luna iulie: "Deja ati cistigat alegerile. Nu inteleg de ce va faceti atitea griji!".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.