Internațional

Diaconescu: Romania este in joc in scutul american antiracheta

Ziarul de Vrancea
21 sep 2009 697 vizualizări
Ministrul de Externe confirma, fara sa dea un raspuns explicit, ca Romania a intrat in cartile noului scut antiracheta conceput de administratia Obama n presa de rusa si americana a scris ca SUA ar putea instala elemente ale unui scut antiracheta in Turcia, Israel, Bulgaria si Romania, dupa ce au renuntat la Polonia si Cehia.

Ministrul de externe Cristian Diaconescu a declarat simbata, la Realitatea TV, ca "Romania este in joc" in ceea ce priveste noua strategie de securitate a SUA si apararea antiracheta, subliniind, in acelasi timp, ca ar fi bine ca SUA "sa bata palma" cu Rusia. Abordindu-se subiectul deciziei SUA de a anunta o noua strategie de securitate in zona, mai ales in ceea ce priveste scutul antiracheta, si posibilitatea ca elemente ale acestui scut sa fie amplasate in Romania, ministrul de externe Cristian Diaconescu a fost intrebat cum se pozitioneaza Romania in legatura cu aceste prioritati ale SUA. Seful diplomatiei romane a evitat un raspuns explicit, dar a sugerat ca Romania ar putea fi luata in considerare de SUA in acest sens. "Pot sa va spun ca Romania este in joc", a spus ministrul, fara sa expliciteze ce inseamna acest lucru. La rindul sau, comisarul european Leonard Orban a spus ca "SUA au interese foarte importante la Marea Neagra". Ministrul de externe a evidentiat, in acest sens, ce a insemnat anuntul facut de Obama saptamina aceasta. "Statele Unite nu au abandonat ideea de a descuraja orice riscuri si amenintari... America nu s-a retras din joc, are o abordare mult mai deschisa si mult mai flexibila si cu o adresare mult mai directa tuturor partenerilor, mai ales Rusiei", a explicat ministrul.


SUA ar fi bine sa bata palma cu rusii


intrebat daca decizia de a renunta la scutul antiracheta din Polonia si Cehia a fost luata ca urmare a presiunilor Rusiei si ca urmare a intelegere cu Moscova, Diaconescu a indicat ca o intelegere intre Washington si Moscova ar fi benefica. "Nimeni nu va fi lasat in urma, ar fi foarte bine sa bata palma cu rusii", a spus acesta. De altfel, ministrul a explicat ca decizia SUA nu a fost o surpriza, din moment ce, la summitul NATO din aprilie, din partea Poloniei si a Cehiei au existat presiuni ca in declaratia finala sa existe referiri la scutul antiracheta, iar acestea nu au existat. Imediat dupa anuntul de joi al presedintelui american Barack Obama de a renunta la proiectul de scut antiracheta promovat de predecesorul sau, George W. Bush, in favoarea unui sistem mai puternic, mai inteligent si mai rapid, presa de rusa si americana a scris ca SUA ar putea instala elemente ale unui scut antiracheta in Turcia, Israel, Bulgaria si Romania, dupa ce au renuntat la Polonia si Cehia.


Obama respinge ideea ca "paranoia" Rusiei a dictat renuntarea la scut


Barack Obama a respins ieri ideea ca atitudinea "paranoica" a Rusiei cu privire la proiectul scutului a avut un rol in decizia SUA de a renunta la el. "Acest plan a provocat mereu o paranoie Rusiei, dar George W. Bush avea dreptate, el nu constituia o amenintare pentru aceasta tara", a spus Obama la CBS. "Activitatea mea aici nu consta in a negocia cu rusii, nu rusii sint cei care determina chestiunile legate de apararea noastra", a subliniat Obama."Decizia a fost dictata de mijloace mai bune de a proteja SUA si aliatii lor europeni", a adaugat Obama. "Daca, in replica, rusii sint mai putini paranoici si mai dispusi sa coopereze eficient cu noi in fata amenintarilor comune, ca rachetele iraniene sau dezvoltarea nucleara a Iranului, atunci este un plus", a conchis el.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.