Internațional

Marea Britanie a ajutat Israelul sa isi dezvolte programul nuclear

Ziarul de Vrancea
5 aug 2005 657 vizualizări
Presa internationala a facut cap de ziar nu de putin ori pentru a evidentia eforturile Uniunii Europeane si Statelor Unite ale Americii depuse pentru a convinge Iranul sa renunte la dezvoltarea programului de inarmare nucleara.

Presa internationala a facut cap de ziar nu de putin ori pentru a evidentia eforturile Uniunii Europeane si Statelor Unite ale Americii depuse pentru a convinge Iranul sa renunte la dezvoltarea programului de inarmare nucleara. între argumentele invocate figureaza si intentia de a preintimpina riscul pe care l-ar putea prezenta pentru Israel, eventualitatea ca Iranul sa se afle in posesia bombei atomice. Nici unui lider politic european nu i-a venit ideea sa determine eventual si Israelul sa semneze acordul de neproliferare sau sa-l faca sa renunte la dezvoltarea programului sau de inarmare nucleara. Ba mai mult, Marea Britanie a vindut in secret Israelului materiale pentru programul nuclear initiat in 1958 de statul evreu, conform unor documente oficiale citate de BBC News online. Documentele din Arhiva Nationala Britanica releva faptul ca 20 de tone de apa grea in valoare de 1,5 milioane lire sterline au fost exportate catre Israel. Apa grea era necesara in procesul de obtinere a plutoniului la reactorul nuclear din Dimona, in desertul Neghev, unde Israelul este banuit ca ar detine circa 200 de focoase nucleare. Nu a fost impusa nici o conditie referitoare la utilizarea in scopuri pasnice a materialelor, oficialii britanici declarind ca o astfel de masura ar fi fost "exagerata". In 1961, Israelul a mai cerut Marii Britanii inca un export de apa grea, insa existenta reactorului de la Dimona si posibilul program de inarmare nucleara fusesera facute publice de catre Daily Express, ceea ce a determinat Ministerul de Externe sa blocheze afacerea. Cu toate ca nu a efectuat teste nucleare publice si nu recunoaste ca ar detine arme nucleare, Israelul nu a semnat Tratatul de Neproliferare Nucleara. De remarcat este ca nici Indiei si nici Pakistanului nu au semnat asa ceva – ambele state fiind, spre deosebire de Iran, puteri nucleare scapate de sub control. Cu aceste state Europa intretine in continuare relatii foarte bune.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.