Internațional

SUA lasa Europa fara scutul anti-racheta

Ziarul de Vrancea
18 sep 2009 622 vizualizări
n presedintele Obama l-a anuntat pe premierul ceh ca SUA renunta la proiectul scutului anti-racheta n Polonia considera ca decizia SUA este catastrofala, un esec al politicii externe, in timp ce Rusia o apreciaza drept serioasa

Presedintele american, Barack Obama, l-a anuntat prin telefon pe premierul ceh, Jan Fischer, ca Washingtonul renunta la proiectul privind instalarea unui scut antiracheta in Europa Centrala. La rindul sau, Ministerul polonez al Apararii a anuntat ca SUA nu vor mai instala interceptoare de rachete in Polonia. Chestiunea scutului a fost discutata in iulie in cursul unei intilniri intre Barack Obama si Dmitri Medevdev, la Moscova. Obama a spus ca Rusia nu are de ce sa se teama de un astfel de sistem. Statele Unite intentioneaza sa renunte la proiectul de desfasurare a scutului antiracheta in Europa, afirma si Wall Street Journal. "Statele Unite vor sustine decizia prin faptul ca programul iranian de rachete cu raza lunga de actiune nu a progresat atit de rapid pe cit se credea, reducindu-se astfel amenintarea pentru continentul american si marile capitale europene", potrivit ziarului, care citeaza actuali si fosti oficiali, sub acoperirea anonimatului. "Aceste concluzii, care vor fi finalizate saptamina viitoare, vor reprezenta o schimbare majora, comparativ cu planurile administratiei Bush, care a actionat pentru implementarea acestui sistem", subliniaza ziarul. Barack Obama a ordonat reexaminarea proiectului fata de care Rusia se opune categoric, considerindu-l o amenintare pentru securitatea sa. In 2008, Polonia si SUA au ajuns la un acord pentru desfasurarea pina in 2013 in Polonia a zece interceptoare de rachete, cuplate cu un radar in Cehia.

Renuntarea la proiectul american al scutului antiracheta ar marca un esec al politicii administratiei Obama in Europa Centrala, a comentat un oficial polonez. "Daca se va confirma, ar fi un esec al gindirii pe termen lung a administratiei americane in aceasta parte a Europei", a spus Aleksander Szczyglo, seful biroului pentru securitate nationala din presedintia poloneza. El a reamintit ca proiectul scutului nu are numai o dimensiune militara, ci si una "politica si strategica" pentru Europa Centrala.


Rusia jubileaza


Decizia Washingtonului de a nu mai instala un radar in Cehia arata o abordare serioasa din partea administratiei Obama fata de dialogul strategic dintre Rusia si SUA, considera seful comisiei pentru afaceri internationale din Duma de Stat, Konstatin Kosaciov. "Evenimentul de astazi, bineinteles, era asteptat de mult timp. Niciodata nu am avut indoieli in ceea ce priveste justetea a ceea ce a sustinut Rusia. Decizia este, pe de o parte, o evaluare mai obiectiva a situatiei din Iran, iar, pe de alta parte, o atitudine mai serioasa in ceea ce priveste dialogul strategic dintre Rusia si SUA vazut ca un factor important al stabilitatii globale", a spus Kosaciov. El a subliniat ca Rusia nu a fost inteleasa de fosta administratie Bush, insa incepe sa fie inteleasa de cea a lui Barack Obama. De asemenea, Kosaciov considera ca relatiile ruso-americane au trecut de cea mai grea etapa.



NATO califica decizia SUA drept un pas pozitiv


Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a calificat drept un pas pozitiv decizia Statelor Unite. Rasmussen a apreciat ca este vorba de "o decizie care este in linie cu indivizibilitatea securitatii tuturor aliatilor". "Includerea in discutie" a tuturor aliatilor este un "pas pozitiv" si corespunde intereselor aliatilor din Europa de Est, a adaugat el.

In momentul de fata se asteapa vizita delegatiei americane la Praga, care va informa autoritatile cehe despre detaliile deciziei Casei Albe referitoare la renuntarea instalarii scutului antiracheta. Discutii similare deja au avut loc la Varsovia.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.