Internațional

Barroso cistiga un nou mandat cu ajutorul euroscepticilor

Ziarul de Vrancea
17 sep 2009 638 vizualizări
Portughezul datoreaza o mare parte dintre voturi celor 54 de deputati din grupul eurosceptic, care se opun Tratatului de la Lisabona, o sustinere stinjenitoare pentru el

Jose Manuel Barroso a fost reales ieri in functia de presedinte al Comisiei Europene. In urma votului secret, Parlamentul European a aprobat numirea lui José Manuel Barroso in calitate de Presedinte al CE pentru un al doilea mandat de cinci ani. Numirea lui Barroso a fost aprobata cu 382 voturi pentru, 219 impotriva si 117 abtineri din cele 718 voturi exrpimate. Aprobarea desemnarii presedintelui Comisiei necesita simpla majoritate a voturilor exprimate, conform prevederilor Tratatului de la Nisa. Abtinerile nu sint luate in considerare. La 22 iulie 2004, José Manuel Barroso fusese aprobat pentru primul sau mandat cu 413 voturi pentru, 251 impotriva si 44 abtineri. La scurt timp dupa ce a fost reales la presedintia Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a primit sustinerea stinjenitoare a liderului conservatorilor eursceptici, ale caror voturi au fost decisive. "Sint convins ca Parlamentul European a ales persoana buna pentru acest post", a declarat liderului grupului Conservatorilor si Reformistilor Europeni (CRE), polonezul Michal Kaminski. Acest grup eurosceptic, ce numara 54 de membri, este format din alesi britanici, polonezi si cehi, care se opun Tratatului de la Lisabona - un text care, daca va fi adoptat, va spori puterea de decizie a instantelor europene. Barroso a sustinut cu toate fortele acest tratat si doreste aplicarea lui. Sustinerea euroscepticilor a fost decisiva in realegerea fostului premier portughez cu majoritatea absoluta de voturi. Fara aceasta, Barroso ar fi beneficiat doar de o majoritate relativa.

"Grupul CRE a fost format pentru a lupta impotriva federalismului si vom continua sa ne opunem" oricarei tentative in acest sens, a subliniat Kaminski. Liderul euroscepticilor a dat asigurari ca grupul sau il va sustine pe Barroso in "eforturile sale de a reforma UE, de a face Uniunea mai responsabila si de a ne deschide pietele atit in UE cit si in lume".

Barroso a incercat sa obtina "cit mai multe voturi posibil din partea proeuropenilor" din institutie intrebat despre sustinerea stinjenitoare din partea euroscepticilor, presedinte CE a replicat: "Voturile care sint date pentru programul meu nu pot fi calificate drept antieuropene".


Socialistii revendica una dintre cele doua functii de virf din UE


Marii perdanti la alegerile europene din luna iunie, socialistii europeni lupta in prezent, in numele diversitatii politice din Europa, sa obtina una dintre celelalte doua functii europene importante. Socialistii europeni au revendicat postul de presedinte al UE sau cel de sef al diplomatiei europene, dupa realegerea conservatorului Jose Manuel Barroso la conducerea Comisiei Europene. "Asa cum era prevazut, majoritatea conservatoare si euroscepticii din Parlamentul European au votat pentru Barroso", a subliniat presedintele Partidului Socialist European, danezul Poul Nyrup Rasmussen. "Dar socialistii ramin a doua familie politica din Europa, iar pentru coerenta insistam sa obtinem postul de inalt reprezentant (pentru politica externa a UE - n.red.) sau, daca Tratatul de la Lisabona va fi ratificat, postul de presedinte al Consiliului European", a spus el. "Avem candidati excelenti pentru aceste doua functii si vom exercita presiuni pentru a avea si posturi importante in Comisie", a adaugat el.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.