Internațional

Dispar vizele pentru Republica Moldova

Ziarul de Vrancea
16 sep 2009 650 vizualizări
n noul presedinte a decis restabilirea regimului de trecere a frontierei dinaintea protestelor din aprilie n Vladimir Voronin, cel care a decis atunci reintroducerea vizelor, s-a aratat indiferent

Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a anuntat suspendarea hotaririi Guvernului prin care Republica Moldova a introdus vize pentru cetatenii romani, estimind ca formalitatile vor fi finalizate pina cel tirziu vineri, iar masura va intra in vigoare imediat. "Avind in vedere ca Parlamentul nu are dreptul sa anuleze hotarirea Guvernului, dar aceasta decizie contravine hotaririi Parlamentului, care a stabilit intrare libera pentru toti cetatenii UE, ma voi folosi de dreptul dat prin Constitutie si, ca presedinte interimar, voi suspenda aceasta hotarire a Guvernului. Cel mai probabil, romanii vor putea intra in Republica Moldova fara viza, de simbata sau duminica, a precizat Mihai Ghimpu.


Voronin nu are regrete


Regimul de vize cu Romania "a fost introdus in conditii specifice si, daca situatia s-a ameliorat, Parlamentul nu are decit sa revina asupra acestei decizii", a comentat Vladimir Voronin. El nu a spus concret la ce situatie se refera.

Voronin a fost cel care a introdus acest regim de vize in luna aprilie, in calitatea sa atunci de sef de stat. Romania a fost acuzata de comunisti de implicare in organizarea si finantarea actiunilor de protest postelectorale din 7 aprilie, care au degenerat in violente si devastarea sediilor Parlamentului si Presedintiei. Un grup de tineri insotiti de reprezentanti ai fortelor de ordine au instalat pe cele doua cladiri drapelul Romaniei, gest care a fost interpretat drept ingerinta in treburile interne ale Republicii Moldova din partea Romaniei. în consecinta, Voronin a anuntat introducerea regimului de vize cu Romania, in pofida acordurilor in vigoare cu UE de libera circulatie a cetatenilor europeni.

Masura de introducere a vizelor a fost criticata de mai multi oficiali europeni, care au cerut Chisinaului sa respecte prevederile legale in legatura cu care s-a angajat.

Ridicarea regimului de vize este conditia de baza pentru lansarea mandatului de negocieri pe marginea unui Acord de asociere dintre Republica Moldova si UE, care ar ridica relatiile dintre Chisinau si Bruxelles la un nivel calitativ nou.


Vizele au redus schimburile comerciale


Expertii de la Chisinau noteaza si faptul ca introducerea regimului de vize a periclitat si schimburile comerciale dintre Romania si Republica Moldova, acestea reducindu-se cu peste un sfert. Totusi, Romania a continuat sa ramina principalul partener comercial al Chisinaului in primele 7 luni ale anului 2009, devansind Rusia, potrivit publicatiei analitice Monitorul Economic al Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale Viitorul, lansat ieri la Chisinau. Volumul schimburilor comerciale cu Romania in ianuarie-iunie 2009 a fost de peste 140 milioane dolari.


*********************

Comisia Europeana isi pastreaza seful

n Jose Manuel Barroso se pregateste sa primeasca astazi, din partea europarlamentarilor, un nou mandat la conducerea CE


Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, urmeaza sa fie reconfirmat astazi pentru un nou mandat de cinci ani in fruntea Executivului european, posibil cu sprijinul majoritatii absolute, ceea ce, spera el, le va inchide gura criticilor sai. Fostul premier portughez a incheiat ieri o campanie electorala plictisitoare pentru obtinerea celui de-al doilea mandat, printr-un discurs rostit in fata celor 736 de eurodeputati ai Parlamentului European, reuniti intr-o sesiune plenara la Strasbourg.

Aproximativ 400 de eurodeputati par dispusi sa il sustina pe Barroso, ceea ce i-ar asigura un sprijin mai mare decit al majoritatii absolute de 369 de voturi, pentru reconfirmarea la conducerea CE. Cu toate acestea, votul secret ramane riscant. în plus, reconfirmarea lui Barroso are loc fara entuziasm (fostul premier portughez este singurul candidat pentru conducerea Comisiei - n.r.), bilantul sau este contestat, iar politicianul in virsta de 53 de ani a fost nevoit sa suporte in ultimele luni atacuri virulente venite de la toate grupurile politice din Parlamentul European, institutie care a dorit astfel sa se asigure ca deciziile sale vor conta in urmatorii cinci ani.

De altfel, eurodeputatii au refuzat sa il investeasca la sesiunea inaugurala din iulie a Parlamentului European, cerindu-i sa prezinte un program politic complet. Ascultind indemnurile, Barroso a prezentat un proiect de 50 de pagini, in incercarea de a multumi atit stinga, cit si dreapta din Legislativul european. Veteren al politicii, el si-a pastrat punctele forte ale acestui program pentru un maraton personal in fata celor sapte grupuri politice din Parlamentul European.

Pentru a fi pe placul liberalilor, el a promis ca va infiinta un post de Comisar european pentru Drepturile fundamentale. în fata socialistilor, el a promis apoi ca va imbunatati doua texte controversate privind timpul de lucru si libera circulatie a muncitorilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.