Internațional

Dupa olandezi, si suedezii sint dezamagiti de eforturile depuse în lupta anticoruptie din Romănia si Bulgaria

Ziarul de Vrancea
13 sep 2009 595 vizualizări
Secretarul de stat suedez pentru afaceri europene, Maria Asenius, a carei tara asigura presedintia UE, s-a declarat dezamagita de lupta anticoruptie în Romănia si Bulgaria.

"Sint dezamagita ca eforturile depuse in lupta impotriva coruptiei au scazut in ambele tari (Romania si Bulgaria - n.r.). Sint o sustinatoare a regulilor comune in viitor (...), iar acest lucru se aplica fiecarei tari", a adaugat ea. Asenius a avertizat si ca ar putea fi dificil pentru Bulgaria sa indeplineasca criteriile pentru a intra in spatiul Schengen, daca va implementa lent masurile necesare. Potrivit oficialului suedez, nu este obligatoriu ca procesul de aderare la spatiul Schengen sa fie legat de sistemul de justitie, dar a explicat ca, in mod clar, conditiile in ambele cazuri sint similare. Secretarul de stat nu a exclus posibilitatea inghetarii unor noi fonduri europene, daca Sofia nu rezolva problemele mentionate in raportul CE. "Este chiar ultima sansa pentru a impune clauza de salvgardare, care expira la sfirsitul anului. Dar nu cred ca acesta este cel mai probabil scenariu. Sper sincer ca Bulgaria si Romania vor fi concentrate si isi vor incheia munca", a spus ea.


Ce au in comun Mafia, Berlusconi si scandalurile sexuale


Liderul formatiunii italiene Liga Nordului, Umberto Bossi, un partener de coalitie important al premierului Silvio Berlusconi, a acuzat mafia pentru orchestrarea scandalurilor sexuale in care este implicat seful Guvernului. "Cred ca totul a fost pus la punct de mafie", dupa ce Guvernul a adoptat o pozitie dura fata de crima organizata, a spus Bossi. "Am introdus legi foarte dure impotriva mafiei", a adaugat el. "I-am spus deja lui Berlusconi, «ai grija, pentru ca mafia este implicata in acest lucru; mafia organizeaza prostitutia». Sint convins ca mafia a organizat lucrurile aici", a subliniat el.

Berlusconi a admis pentru prima data, saptamina trecuta, ca Giampaolo Tarantini, un om de afaceri, a adus "femei frumoase" la petrecerile lui, dar a negat ca ar fi platit vreodata pentru relatii sexuale. Tarantini, care este investigat pentru trafic de droguri si proxenetism, le-a spus procurorilor ca se teme pentru viata sa, dupa ce le-a dat numele unor persoane care ar fi fost implicate in mai multe crime.


Virful Kilimanjaro a fost prea inalt pentru Roman Abramovici


Cunoscutul oligarh rus Roman Abramovici, patronul clubului de fotbal londonez Chelsea, a trebuit sa se recunoasca invins dupa tentativa sa de a urca pe virful Kilimanjaro, de 5.895 m, cel mai inalt virf din Africa. Ajuns la capatul puterilor, Abramovici a trebuit evacuat de urgenta de pe versantul muntelui, prezentind probleme de respiratie. Magnatul rus era insoti de sase prieteni si, pentru a avea la indemina toate cele trebuincioase, grupul de bogatasi rusi si-a luat in munti 131 de carausi. Cu toate acestea, din cauza lipsei de pregatire, la o inaltime de 4.600 metri, Abramovici a inceput sa aiba simptomele bolii de altitudine, de aceea insotitorii sai s-au grabit sa-l coboare la poalele muntelui. Roman Abramovici ocupa locul secund intr-un clasament al celor mai bogati oameni din Marea Britanie, potrivit versiunii ziarului The Sunday Times, si tot pozitia a doua pe lista celor mai bogati oameni din Rusia, conform Forbes. Averea sa este estimata la 8,5 miliarde de dolari.


Dilema NATO in Afganistan: pe cine sa apere, propriii soldati sau civilii?


Alianta Nord-Atlantica este prinsa la mijloc in Afganistan intre dorinta de a evita greselile care se soldeaza cu victime in rindul civililor si grija de a-si limita pierderile in fata talibanilor din ce in ce mai prezenti pe teren, comenteaza AFP. "Obiectivul noului comandant al ISAF (forta internationala sub comanda NATO), generalul Stanley McChrystal, nu este uciderea insurgentilor, ci cistigarea increderii populatiei, asigurind, in acelasi timp, si un minimum de securitate trupelor", spune un responsabil militar al NATO. De altfel, generalul McChrystal a stabilit, printr-un ordin din iunie, ca operatiunile fortelor internationale nu vor mai beneficia de sprijinul aviatiei decit in cazuri urgente si cu un obiectiv militar precis. Prioritatea o reprezinta protejarea civililor. Ofiterul Aliantei adauga, sub acoperirea anonimatului, ca, militarii isi "asuma mai multe riscuri, iar pe teren este greu de gasit un echilibru intre menajarea civililor si protejarea soldatilor".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.