Internațional

Chisinau: Voronin demisioneaza, Ghimpu este presedinte

Ziarul de Vrancea
12 sep 2009 655 vizualizări
Presedintele comunist al R. Moldova spune ca cedeaza puterea opozantilor "fara increderea ca sint capabili sa conduca tara" n Voronin afirma ca cedeaza cu inima grea puterea noii guvernari, dar promite sa revina si sa readuca vremurile fauririi .

Vladimir Voronin a declarat vineri ca cedeaza puterea opozantilor sai "fara tragere de inima si fara increderea ca ei sint capabili sa conduca tara". "Nu cred ca politicienii, care sint uniti doar de emotii de negare a identitatii propriei tari si dorinta de a-si imparti fotoliile puterii (referinta la AIE "" n. red.), sint capabili sa propuna societatii un program eficient de guvernare", a mai declarat Voronin. "Nu cred nici in abilitatile lor de a fi o echipa unita, care sa conduca tara si care sa se bazeze pe adevaratele noastre interese nationale, nu pe propriile lor interese. Nu cunosc experiente pozitive de guvernare in care conducatorii isi doresc lichidarea tarii", a mai adaugat liderul comunist. "Nu cred ca politicienii reuniti doar de emotiile negarii si de dorinta de partajare a functiilor sint capabili sa ofere societatii un program pozitiv. Nu cred in capacitatea lor de a fi o echipa unita, de a guverna tara bazindu-se pe interesele poporului", spune Voronin, care este convins ca noua coalitie de guvernare de la Chisinau poate aduce doar "disperare, demoralizare si lipsa de perspective". Voronin spune ca cedeaza cu inima grea puterea noii guvernari, dar promite sa revina si "sa readuca vremurile fauririi".


Mihai Ghimpu poate pune un premier


Majoritatea democratica din Parlamentul de la Chisinau a luat act de demisia presedintelui Voronin, anuntind vacanta functiei de presedinte, si a decis ca interimatul sa fie asigurat de presedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, pentru a nu admite un vacuum de putere. Comunistii nu au votat aceste puncte de pe agenda. Decizia intra in vigoare la data adoptarii. Urmatorul pas tine de Curtea Constitutionala, care urmeaza sa constate constitutionalitatea aceste decizii. Dupa decizia Curtii Constitutionale, Mihai Ghimpu, in calitatea sa de presedinte in exercitiu, va putea numi candidatura la functia de premier, iar majoritatea din Alianta pentru Integrare Europeana va investi in functie noul Guvern. Piatra de incercare a actualului Parlament va fi alegerea presedintelui, pozitie pentru care majoritatea parlamentara l-a anuntat pe presedintele Partidului Democrat, Marian Lupu. Aliantei ii lipsesc opt voturi pentru a vota un sef al statului, care ar trebui sa vina din partea Partidului Comunistilor



Tkaciuk nu crede in alegeri anticipate


Mark Tkaciuk, unul dintre responsabilii comunistilor, a luat o anumita distanta in raport cu declaratiile unui alt membru marcant al PCRM, Vladimir Turcan, care a spus ca PCRM nu va vota pentru candidatura democratilor la functia de sef de stat, ceea ce va duce la noi alegeri anticipate. Tkaciuk a spus ca "punctul de vedere" al lui turcan "nu este inca unul coordonat in interiorul partidului", unde deciziile importante se adopta in cadrul plenarelor. Vladimir Turcan a declarat miercuri ca PCRM nu va accepta functia de vicepresedinte de Parlament oferita de coalitia democratica si nici nu va vota pentru candidatura Aliantei la functia de sef de stat, ceea ce va inseamna provocarea alegerilor parlamentare anticipate. "In unele cazuri trebuie sa se reactioneze in functie de situatie. Dar cert e faptul ca noi nu tindem sa coparticipam la putere in calitate de statisti intr-o situatie in care politica este determinata de forte inacceptabile pentru noi. La ce am avea nevoie de asa ceva?", a spus Tkaciuk joi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.