Internațional

Obama, marele absent la Ground Zero

Ziarul de Vrancea
12 sep 2009 637 vizualizări
La a opta comemorare a atacurilor de la 11 septembrie, presedintele american a preferat sa evite New York-ul n el s-a deplasat doar la Pentagon, unde a depus o coroana de flori

Locuitorii New York-ului, care au comemorat ier opt ani de cind Turnurile Gemene care alcatuiau World Trade Center (WTC) au fost distruse, nu l-au avut ieri pe Barack Obama intre ei, ci doar pe vicepresedintele Joseph Biden. Presedintele, a carui alegere a fost sarbatorita pe strazi, dupa ce new-yorkezii l-a votat in numar mare, a ales sa comemoreze evenimentele numai la Pentagon, sediul Departamentului Apararii, lovit de un avion al United Airlines. Insotit de secretarul Aararii, Robert Gates, Obama a rostit un discurs in memoria celor 184 de victime si sa depuna o coroana de flori. El a ramas departe de ceremoniile mai ample de la New York, unde la Ground Zero (locul ramas in urma celor doua turnuri de 107 etaje) au fost citite numele tuturor celor 2.752 de victime. La inserare, au fost aprinse 88 de torte in memoria mortilor care au facut parte din echipele de salvare (pompieri, politisti, ofiteri portuari etc) de la 11 septembrie 2001. Noaptea, doua coloane de lumina au fost aprinse in Manhattan, pentru a simboliza cele Turnurile Gemene. Si din cadrul ceremoniilor din acest an a lipsit dezvelirea unui monument comemorativ, pe care locuitorii metropolei si rudele victimelor il asteapta de mai multa vreme. Un memorial in valoare de 58 milioane dolari, care se afla in lucru, va fi inaugurat la cea de-a zecea comemorare a atentatelor, in 2011.


Finalizarea reconstructiei - de-abia in 2036


In privinta reconstructiei definitive a Ground Zero, new-yorkezii trebuie sa astepte si mai mult, caci polemicile in jurul proiectelor si a investitiilor inca nu s-au incheiat. "New-york-ezii sint din ce in ce mai exasperati de esecul autoritatilor de reconstruire a complexului Ground Zero", considera Barry LePater, avocat specializat in constructii imobiliare.Autoritatea Portuara (AP) din New York si New Jersey, cea care detine terenul, este inca in conflict cu Larry Silverstein, proprietarul companiei imobiliare care inchiriase WTC cu sase saptamini inaintea atentatelor. Silverstein avea sa incaseze patru miliarde USD din asigurari. De nenumarate ori in ultimii ani, AP si primaria New York-ului au promis ca vor demara reconstructia, insa localnicii sint tot mai sceptici in legatura cu aceast lucru. Luna trecuta, o estimare neoficiala vehiculata de presa din metropola vorbea de anul 2036 ca data de finalizare a unui nou complex de cladiri la Ground Zero. Planurile autoritatilor contine cinci zgirie-nori, monumentul memorial si o gara.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.