Internațional

Anchetatorii rusi au gasit doar lemn la bordul cargoului rapit

Ziarul de Vrancea
8 sep 2009 523 vizualizări
Un ziar austriac dezvaluia saptamina trecuta ca nava transporta rachete sol-aer pentru Iran

Anchetatorii rusi care au inspectat cargoul Arctic Sea, disparut in apele suedeze si gasit in largul Africii, nu au descoperit decit lemn, a anuntat ieri Parchetul rus, dezmintind zvonurile legate de prezenta unor arme la bord. "Anchetatorii examineaza in detaliu incarcatura vasului: lemn (...). Nici o alta marfa in afara de cea declarata nu a fost gasita pina in prezent", a anuntat comisia de ancheta a Parchetului intr-un comunicat, subliniind ca ancheta continua.

Vineri, cotidianul Salzburger Nachrichten a scris ca nava Arctic Sea, deturnata la sfirsitul lunii iulie in apele teritoriale suedeze, transporta, in afara de incarcatura oficiala de cherestea, rachete sol-aer S-300 pentru Iran expediate de un grup mafiot rusesc. Informatiile au fost respinse de Rusia.

Corespondentul la Ierusalim al cotidianului austriac afirma, citind "surse israeliene bine informate, care au legaturi apropiate cu serviciile secrete occidentale", ca rachetele au fost incarcate pe nava in timp ce aceasta se afla pentru reparatii in portul din Kaliningrad, la inceputul verii. Jurnalistul de la Salzburger Nachrichten sustinea, de asemenea, ca Iranul ar fi luat legatura cu un grup mafiot format din fosti militari rusi, care accepta contracte dubioase in schimbul unor sume mari de bani. Grupul ar fi acceptat sa organizeze livrarea acestor arme, care, in prezent, ar fi printre cele mai moderne de pe piata armamentului.

Contractul cu Teheranul ar fi fost apoi dezvaluit serviciilor secrete ruse FSB de un "serviciu occidental". Moscova ar fi decis apoi interceptarea cargoului. "Astfel se explica de ce Rusia a avut nevoie de atit de mult timp, dupa ce nava a fost «deturnata de pirati», pentru a intercepta cargoul aflat in largul insulelor Capului Verde, in timp ce pozitia ambarcatiunii era, potrivit NATO, tot timpul cunoscuta", scrie corespondentul Salzburger Nachrichten la Ierusalim.

El a adaugat ca aceasta versiune a evenimentelor ar explica de ce serviciile secrete occidentale nu au intervenit, de ce "piratii" ar fi riscat atit pentru o simpla incarcatura cu lemne in valoare de numai 1,5 milioane euro si de ce Rusia a trimis avioane-cargo doar pentru evacuarea celor 14 membri ai echipajului si a celor opt pirati.

Arctic Sea, care oficial transporta lemn, a fost capturata de pirati la 24 iulie in apele suedeze. Nava a fost eliberata la jumatatea lunii august de marina rusa in zona insulelor Capul Verde, dar anchetatorii rusi nu au explicat motivele deturnarii sale.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.