Internațional

Rusia amina razboiul energetic

Ziarul de Vrancea
8 sep 2009 582 vizualizări
Rusia nu este pregatita deocamdata pentru un nou conflict energetic, considera expertii rusi, insa si-ar schimba atitudinea, daca rutele alternative spre UE vor prinde contur n Ucraina pare sa obtina un compromis cu Moscova

Rusia nu este pregatita deocamdata pentru un nou conflict energetic cu statele consumatoare sau de tranzit pentru gaz, dupa ce criza din ianuarie dintre Gazprom si Naftogaz s-a reflectat negativ asupra reputatiei Moscovei ca furnizor, considera experti citati de publicatia rusa Nezavisimaia Gazeta. Premierul ucrainean Iulia Timosenko a spus la sfirsitul saptaminii trecute, ca Ucraina intentioneaza sa creasca taxa pentru tranzitul gazului rusesc pe teritoriul sau incepind din anul 2010 cu 65-70%, in functie de pretul petrolului. Premierul ucrainean a subliniat ca Ucraina si Rusia indeplinesc prevederile contractului privind livrarea si tranzitul gazului rusesc. "Exista semne clare ale faptului ca Rusia este dispusa la un compromis cu Ucraina", considera expertul rus de la compania de consultanta RusEnergy Mihail Krutihin. "Ultimele acorduri anuntate de Timosenko, (potrivit carora - n.red.) Gazprom (...) va fi de acord sa furnizeze Ucrainei mai putin gaz in decursul anului viitor, reprezinta un gest de conciliere" din partea grupului rus, a spus el pentru Nezavisimaia Gazeta.


Daca South Stream merge, Rusia poate redeveni agresiva


Potrivit lui Krutihin, pozitia Rusiei poate fi explicata prin faptul ca nu exista certitudini in ceea ce priveste proiectul South Stream, atit timp cit nu este definita pozitia Bulgariei. "Mai mult, nu exista nimic clar in ceea ce priveste proiectul Nord Stream, in care Suedia ar putea reprezenta o piedica", explica analistul rus. "In aceasta situatie Moscova va fi nevoita sa-si reglementaze relatia cu Kievul. Si nu exclud ca, in cazul in care se va inrautati situatia in jurul acestor rute ocolitoare, din partea Moscovei sa vina si alte actiuni de conciliere", a adaugat el. In concluzie, pozitia Moscovei va depinde direct de aceste doua rute ocolitoare, prin care se vrea diminuarea dependentei Rusiei de tranzitul pe teritoriul ucrainean, considera Krutihin. "Daca unul dintre aceste proiecte va inregistra progrese nu este exclus ca Gazprom sa incerce sa intareasca acest factor printr-un nou conflict cu Ucraina, demonstrind Europei ca fara aceste surse alternative se va confrunta cu probleme mai mari legate de tranzitul prin Ucraina", afirma expertul rus. "Daca acest lucru nu se va intimpla, atunci Moscova va trebui sa-si atenueze ambitiile din considerente pur pragmatice", considera el. La rindul sau, directorul departamentului Due Diligence din compania 2K Audit- Business Consulting, Aleksandr Stok, este convins ca Rusia nu este interesata de un alt conflict energetic. "Reputatia tarii ca furnizor stabil de resurse energetice a avut oricum de suferit in ultimii ani", reaminteste expertul rus. "Astfel, nimeni nu va provoca un conflict. Avind in vedere faptul ca Europa si Ucraina dispun de rezerve de gaz nu poate fi vorba de un santaj energetic anul acesta", a mai spus el pentru Nezavisimaia Gazeta. In ianuarie, un conflict al gazului intre Kiev si Moscova a dus la suspendarea livrarii de gaz rusesc timp de doua saptamini, ceea ce a afectat numeroase state europene. Un sfert din gazul consumat in UE provine de la Rusia, din care 80% tranziteaza Ucraina.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.