Internațional

Filmul Francesca , interzis la Venetia

Ziarul de Vrancea
7 sep 2009 761 vizualizări
Circuitul Cinematografic din Venetia interzice difuzarea filmului lui Bobby Paunescu n motivul ar fi ca regizorul este implicat in doua procese pentru calomnie, unul intentat de deputata italiana Alessandra Mussolini, iar celalalt de primarul Veronei

Pelicula "Francesca" regizata de Bobby Paunescu nu va mai fi proiectata in cinematografele italiene, dupa ce a stirnit controverse inca de la premiera la Festivalul de Film de la Venetia, pe motiv ca regizorul este implicat in doua procese pentru calomnie, informeaza cotidianul L\'Arena. Decizia a fost luata de responsabilul local al Circuitului Cinematografic din Venetia, dupa ce casa de distributie a filmului, Fandango, ar fi fost avertizata asupra replicilor calomniatoare din film. Pe numele lui Bobby Paunescu, regizorul filmului, au fost depuse doua plingeri penale, de catre primarul Flavio Tosi si deputata italiana Alessandra Mussolini, ale caror nume apar in film. Primarul Veronei nu s-a aratat susprins de decizia de a opri de la difuzare filmul, reiterind intentia de a continua procesul contra lui Paunescu. Nepoata dictatorului Benito Mussolini a anuntat ca isi va consulta avocatul in legatura cu aceasta problema, considerind anormale derapajele de limbaj din filmul ce reprezinta Romania la Festivalul International de la Venetia. Filmul "Francesca", cu scenariul si regia semnate de Bobby Paunescu, a fost prezentat pentru public, joi, la Venetia, primind aplauze inclusiv atunci cind unul dintre personaje spune despre Alessandra Mussolini ca este "o tipa care uraste toti romanii", scrie Cinecitta. Tot Cinecitta noteaza ca, in film, italienii sint definiti ca fiind mincatori de macaroane si seducatori de doi bani, care folosesc muncitorii straini ca pe sclavi, in timp ce romanii sint toti hoti, tigani, violatori.


Filmul acuza rasismul italienilor


Ideea filmului, potrivit lui Bobby Paunescu, a venit dupa uciderea Giovannei Reggiani la Roma, pe 30 octombrie 2007, de romanul Romulus Nicolae Mailat. "Cind s-a intimplat acest lucru oribil, politicienii italieni si romani au facut mari greseli. La nivel personal, am simtit ca trebuie sa fac ceva, deoarece sint pe jumatate italian, am crescut la Milano. M-am simtit tradat auzind anumite declaratii", a declarat Paunescu. Potrivit Il Messaggero, "Francesca" este o critica dura la adresa rasismului si stereotipurilor. Dupa prima proiectie de joi, distribuitorul Domenico Procacci a anuntat ca a decis sa cumpere filmul, considerind ca versiunea pentru salile de cinema italiene nu ar trebui modificata. "Atitudinea italienilor fata de imigranti, ilegali sau comunitari, e din ce in ce mai dura si duce la comportament irational. In privinta replicilor din film, acestea nu reprezinta un manifest, ci doar opinia unui personaj", considera atunci Procacci. Distribuitorul italian a mai precizat ca filmul va rula in cinematografele italiene de la jumatatea lunii octombrie.

Protagonista filmului este Monica Birladeanu, care joaca alaturi de Doru Boguta, Luminita Gheorghiu, Doru Ana, Dana Dogaru si Gabriel Spahiu. Filmul prezinta povestea unei tinere educatoare, nerabdatoare sa emigreze in Italia.


Cristi Puiu: "Interzicerea filmului este o forma de cenzura"


Cristi Puiu, directorul casei Mandragora, cea care a produs pelicula "Francesca", critica decizia Circuitului Cinematografic din Venetia de a interzice filmul in cinematografele locale, spunind ca acesta nu este deloc ofensator la adresa italienilor, fiind un film despre romani, nu despre italieni. "Filmul nu este deloc ofensator, de vreme ce "nu exista vreun film ofensator la adresa vreunei figuri politice, in afara de "9/11" la adresa lui George Bush. Cred ca Alessandra Mussolini este cel putin la fel de inteligenta ca George Bush, ca sa inteleaga acest lucru. O interdictie de acest tip nu inseamna decit cenzura", spune Puiu.


Poza cu Bobby Paunescu

))))))))))))



Berlusconi, satirizat ca lider al Republicii-TV

n la festivalul de Film de la Venetia a rulat "Videocracy", un film despre puterea imaginilor si a canalelor de televiziune asupra oamenilor, interzis la posturile TV detinute de premierul italian


Festivalul de Film de la Venetia l-a celebrat intr-o maniera ironica pe Silvio Berlusconi, printr-un documentar interzis la televiziunile din Italia, detinute in mare parte de premierul italian, care il prezinta pe cel mai puternic, dar si cel mai zimbitor om din stat in rolul unui magician. "Videocracy", filmul lui Erik Gandini, a fost interzis la televiziunile italiene, dar a fost proiectat, vineri seara, la festivalul venetian dedicat cinematografiei. Pelicula lui Gandini debuteaza cu imaginile de arhiva ale unei televiziuni regionale din anii 70. Montajul face apoi trecerea la realitatea din presa italiana de dupa 2000, cu defilarea femeilor-obiect, care dau "furioasa impresie ca televiziunea italiana este un bordel ambulant", comenteaza presa de specialitate. Pentru Erik Gandini, nascut si crescut in Italia, dar care locuieste acum in Suedia, mesajul este simplu: Italia a devenit o republica-TV, controlata de Berlusconi, unde divertismentul si politica se amesteca. "Aveti o imagine a generatiei actuale, obsedata de brand-uri (...) care nu e prea interesata de politicile din lume", a spus Gandini. De vreme ce 80% dintre italieni folosesc televiziunea ca sursa prima de informare, ziarele nemaiavind cititori, puterea acesteia creste controlul pe care il exercita premierul italian, considera Gandini. Persoana cea mai puternica din Italia este si cea mai surizatoare, se arata in film, care ne da si ecuatia gloriei: puterea revine celui care distreaza. Pina si titlul filmului este o critica a felului in care Silvio Berlusconi pare a-si fi construit forta, speculind puterea imaginilor si a canalelor de televiziune asupra oamenilor. Videocratia semnifica puterea imaginii, care ajunge sa impuna modele si retete de viata. Documenatrul a fost etichetat ca fiind o satira ofensatoare pentru autoritatile italiene. Televiziunea publica RAI a refuzat, la finele lui august, sa difuzeze reclama pentru acest film, considerind-o "jignitoare pentru onoarea si reputatia personala a prim-ministrului italian". Mediaset, imperiul media controlat de Berlusconi, include Canale 5, Italia 1 si Retequatro. Forbes Magazine l-a catalogat pe premierul italian, in 2002, drept cea mai prospera persoana din Italia, cu o avere de 7,2 miliarde de dolari.

)))))))))))))))


Soldat american, condamnat pe viata pentru viol si crime in Irak

Un fost militar american, in virsta de 24 de ani, a fost condamnat la inchisoare pe viata pentru uciderea unei familii irakiene, caz care a provocat indignare in 2006 in lumea araba. Judecatorul federal din Kentucky Thomas Russell l-a condamnat pe Steven D. Green la cinci pedepse cu inchisoarea pe viata, fara posibilitate de eliberare conditionata. El a vorbit despre un act "inimaginabil, nejustificat si care nu poate fi scuzat". Barbatul isi va petrecte tot restul vietii in inchisoare pentru ca a condus un masacru la sud de Bagdad, in martie 2006. In timp ce alti trei soldati americani violau o adolescenta de 14 ani, Green i-a dus pe parintii acesteia si pe sora ei de 6 ani intr-o camera alaturata unde i-a ucis. Apoi a violat-o pe adolescenta si a ucis-o. Soldatii, care se deghizasera pentru a se apropia fara probleme de casa tinerei, pe care o remarcasera inainte, au dat apoi foc casei si cadavrelor. Green a recunoscut acte "cu adevarat distructive", dar a spus: "Puteti decide ca sint un psihiopat sau un delincvent sexual, dar, daca nu as fi mers in Irak, nu as fi fost acum prins in astfel de lucruri". Localnicii din Mahmudiyah, unde s-a produs tragedia, au cerut atunci pedeapsa cu moartea impotriva lui Green, insa, dupa verdict, juratii nu au reusit sa-l condamne in unanimitate la moarte.

))))))))))))))))))))


Tragedie pe lacul Ohrid din Macedonia

15 bulgari au murit in naufragiul navei Ilinden, produs simbata pe lacul Ohrid din Macedonia. La bordul navei se aflau 55 de turisti bulgari. Ambarcatiunea transporta peste 70 de pasageri, in timp ce era prevazuta cu o capacitate maxima de 53 de persoane. Presedintele bulgar, Gheorghi Parvanov, a vorbit despre un accident produs la cirma navei ca unul dintre motivele plauzibile ale naufragiului. "Exista numeroase versiuni diferite , dar cea mai serioasa pare sa arate ca un cablu care leaga cirma de bara a cedat", a explicat presedintele bulgar. Parvanov s-a referit, de asemenea, la un "moment de panica" produs in momentul in care ambarcatiunea, supraincarcata, a inceput sa se scufunde.

Potrivit unei liste cu victime, se pare ca familii intregi au murit in naufragiu si ca printre morti figureaza un copil. Toti turistii bulgari de la bord erau orginari din aceeasi regiune din estul Bulgariei, inclusiv opt persoane din localitatea Anton, care au murit. Primarul acestei localitati a decretat trei zile de doliu. In total 38 supravietuitori au fost repatriati la Sofia simbata seara cu un avion trimis de guvernul bulgar. Organizatorul calatoriei de trei zile si soferul autocarului grupului au ramas la Ohrid,. La reuniunea de criza de simbata seara de la Sofia, guvernul a anulat toate ceremoniile de celebrare prevazute duminica pentru Ziua Unificarii si a decretat doliu national pentru luni.

((((((((((((((


Hitler, folosit in publicitate pentru a-i speria pe tinerii care fac sex neprotejat

Chipul lui Adolf Hitler este folosit intr-o ipostaza erotica, intr-un clip publicitar anti-SIDA, a carui intentie este aceea de a-i avertiza pe tineri asupra sexului neprotejat, in preajma zilei mondiale contra acestei maladii, potivit agentiei germane care a creat spotul. In clipul de 30 secunde, disponibil pe internet, un cuplu face dragoste intr-o camera intunecata, fara sa se poata deslusi chipul barbatului pina in ultimul moment, cind este identificat cu Hitler. "SIDA este un asasin in masa. Protejati-va", este mesajul pe care il transmit promotorii campaniei. Agentia de publicitate Das Comitee a creat si afise, pe acelasi principiu, aducindu-i in scena pe Saddam Hussein si Stalin. "Ne-am intrebat ce chip am putea sa-i dam virusului si nu putea fi un chip dragut", a explicat Dirk Silz, director de creatie la Das Comitee. "Campania este conceputa pentru a-i avertiza pe oameni, pentru a aduce tema SIDA in centrul scenei si pentru a inversa tendinta relatiilor sexuale neprotejate", a explicat acesta.

)))))))))))


Marea Britanie: averi din traficul cu copii romani


n in Marea Britanie, timp de 12 ore pe zi, copiii sint pusi sa fure genti sau direct din buzunare si sa tilhareasca oamenii care scot bani de la bancomate n unii sint mutati prin tara si folositi in scheme de fraudare complexe sub identitati false


Scotland Yard si fortele politienesti romane si-au unit fortele pentru a combate intrelopii romi care fac trafi cu copii in Marea Britanie, unde acestie produc fiecare 100.000 de lire din cersit si furat, relateaza Sunday Express. Scopul misiunii comune este protejarea copiiilor vulnerabili, iar eforturile se indreapta impotriva interlopilor romi care cistiga o avere din exploatarea minorilor. Sute de copii romi, cu virste de la 4 ani in sus, sint fortati sa fure si sa cerseasca in Londra, Manchester, Leeds si alte orase provinciale. Unii au fost vinduti de parintii lor, ajunsi in pragul saraciei si care aveau nevoie sa isi plateasca datoriile catre camatari. Timp de 12 ore pe zi, copiii sint pusi sa fure genti sau direct din buzunare si sa tilhareasca oamenii care scot bani de la bancomate. In tot acest timp ei sint urmariti atent de un supraveghetor. Unii sint mutati prin tara si folositi in scheme de fraudare complexe sub identitati false. In acest sens, parteneriatul dintre Marea Britanie si Romania a condus la numeroase razii in toata tara, destinate gasirii copiilor si distrugerii retelelor de traficanti. Luna trecuta, au fost gasite 27 de potentiale victime in Ilford, Haringey si Enfield, linga Londra.


Crescuti pentru o viata de criminal

Chris Beddoe, director al organizatiei de protectie a copiilor Ecoat Marea Britanie, sustine ca exista o vasta retea de interlopi care aduc copii romi in Marea Britanie si in alte tari europene. "Sint crescuti pentru o viata de criminal aproape de la nastere", subliniaza el. Si Sunday Times a scris recent despre cazul Tandarei, care se "ingrasa" cu bani britanici obtinuti prin fraude si trafic de copii si despre bandele care importa copii pentru fraude cu beneficiile sociale, tilharii si cresetorie. Tandarei este, de altfel, un fenomen care pare sa fi fascinat presa britanica. Un alt saptaminal britanic, Sunday Telegraph, scria, inca din septembrie 2007, despre Tandarei, vazut ca un "orasel saracacios, pierdut printre sate la jumatatea drumului dintre Bucuresti si litoralul Marii Negre", care, la mai putin de un an de la aderare, incepe sa se imbogateasca "pe cheltuiala Marii Britanii". A fost apoi rindul tabloidului The Sun, care, in ianuarie 2008, publica un reportaj despre traficul cu minori proveniti din tandarei, oras desemnat de politia britanica drept sursa problemei, dupa o operatiune impotriva cersetorilor si hotilor romani soldata cu arestarea a 25 de persoane, la 35 de kilometri de Londra. Pe de alta parte, ambasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga, declara saptamina trecuta ca nu se poate vorbi despre un fenome de trafic de copii si a atras atentia asupra colaborarii foarte bune din punct de vedere politienesc dintre cele doua tari. "Eu as fi foarte rezervat in a vorbi despre un fenonem de trafic de copii sau de exploatare. Colaborarea intre cele doua politii, care este una excelenta, continua si astazi. In acest moment, pe linga cei de ofiteri pe care ii avem in Ambasada, exista in cadrul unei operatiuni de colaborare bilaterala finantata de UE, exista ofiteri romani care lucreaza direct cu echipa specializate de la Scotland Yard", a spus Jinga.

))))))))))))))



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.