Internațional

Soc in SUA: un american executat, exonerat dupa moarte

Ziarul de Vrancea
5 sep 2009 637 vizualizări
Todd Williangham, un american executat in 2004 in Texas, se dovedeste nevinovat, la cinci ani de la aplicarea pedepsei capitale, povestea sa reprezentind un soc si un precedent intr-o tara in care aproximativ 50 de condamnati sint executati anual.

))Sa dovedesti nevinovatia unui condamnat dupa moartea sa este un fapt extrem de rar in Statele Unite si, potrivit specialistilor, nici un stat nu a recunoscut oficial vreodata ca a comis o greseala. Povestea lui Todd Willingham, in virsta de 23 de ani cind cele trei fiice ale sale au murit intr-un incendiu care a cuprins casa familiei si de 24 de ani cind a fost condamnat pentru ca a declansat focul, ar putea reprezenta o premiera in acest sens.

"Atita vreme cit sistemul nostru judiciar va comite greseli de genul acesteia, nu putem continua sa executam oameni", afirma Asociatia Innocence Project, care a sesizat in 2006 Comisia de Etica din Texas in privinta dosarului Willingham. In timp ce nevinovatia defunctului trebuie sa fie stabilita oficial de aceasta comisie, cazul sau arata "cea mai mare dilema a tarii noastre in privinta aplicarii pedepsei cu moartea: sintem pregatiti sau nu sa pastram acest sistem stiind ca persoane nevinovate vor fi declarate vinovate si executate?", explica Rick Halperin, presedintele unei asociatii texane care militeaza impotriva aplicarii pedepsei cu moartea.


Genul de dezvaluire capabila sa bulverseze orice constiinta


In 1992, Todd Willingham era condamnat de un juriu pe baza unui raport al expertilor locali care au mers la locul dramei. El a murit 12 ani mai tirziu, sustinindu-si nevinovatia. Povestea sa contine toate ingredientele clasice ale unei erori judiciare: absenta unei contraexpertize, expertul psihiatru care il descria drept "un socipat foarte periculos" fara sa-l fi intilnit niciodata, martori care si-au modificat marturiile in favoarea acuzarii, avocati incompetenti numiti din oficiu.. Cu toate acestea, intr-un raport trimis in august Comisiei de Etica texane, un specialist in incendii concluzioneaza, ca si alti doi specialisti in 2004 si 2006, ca a fost vorba despre un incendiu accidental. Toti sustin ca expertiza din vremea aceea "nu se bazeaza pe nimic altceva decit pe o serie de supozitii personale, care nu au nicio legatura cu o investigare stiintifica a scenelor de incendiu".

"Acest raport este devastator, este genul de dezvaluire care ar trebui sa bulverseze orice constiinta", scrie New York Times, rezumind zecile de editoriale aparute de la dezvaluirea raportului de expertiza.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.