Internațional

Ministrul Diaconescu apara justitia romăna de criticile olandezilor

Ziarul de Vrancea
3 sep 2009 760 vizualizări
Ministrul de Externe si-a aminat vizita pe care trebuia sa o faca incepind de azi in Olanda, iar MAE a anuntat ca asteapta o explicatie de la Guvernul de la Haga privind evaluarea "radicala" a justitiei din Romănia

Ministrul roman de Externe Cristian Diaconescu, care a decis sa isi anuleze vizita in Olanda, asteapta pe canale diplomatice explicatii din partea Ministerului olandez de Externe, ca urmare a evaluarii "cu accente radicale" pe care Guvernul de la Haga a facut-o asupra justitiei romane. în cadrul vizitei de doua zile la Haga, Diaconescu urma sa aiba o intrevedere cu membrii Comisiei de Afaceri Europene a Camerei Reprezentantilor, carora trebuia sa le prezinte progresele facute de Romania in domeniul justitiei.

în cursul acestei dupa-amieze, comisia va dezbate raportul de monitorizare al Comisiei Europene privind Romania. în acest context, la inceputul saptaminii, ministrul declara, intr-un interviu la postul public de radio, ca "partea olandeza are disponibilitatea de a se angaja in dialog cu Romania, pe acest palier, de unde, concluzia ca partenerii si colegii nostri olandezi trateaza cu foarte mare seriozitate ceea ce se intimpla in Romania si cum Romania isi va juca rolul in UE".

Totodata, seful diplomatiei romane a subliniat ca, de obicei, nu sint uzuale astfel de demersuri, ca un ministru de Externe sa mearga in fata unui legislativ strain si sa prezinte un anumit aspect al afacerilor interne ale tarii. "Dar, am considerat ca este util si necesar sa avem o clarificare chiar cu cei care au exprimat unele puncte de vedere, mai ales din zona guvernamentala", a explicat Diaconescu.

Totusi, ca urmare a raportului publicat inca de la 28 august pe pagina de Internet a MAE olandez, aceste clarificari nu vor mai avea loc, intrucit ministrul roman si-a anulat vizita. în acelasi timp, MAE isi exprima speranta ca gestul Guvernului olandez va fi urmat si de o explicatie pe canale diplomatice din partea Ministerului olandez de Externe, conform conduitei care trebuie sa prevaleze intre state membre UE.


Un gest "inamical si nepotrivit"


"Ministerul Afacerilor Externe a aflat cu surprindere din presa de demersul Guvernului Olandei de a transmite catre Camera Reprezentantilor a acestei tari o evaluare publica avind accente radicale privind functionarea statului de drept in Romania, precum si interpretari excesive asupra raportului Comisiei Europene privind Mecanismul de Monitorizare si Verificare", se arata intr-un comunicat al Ministerului de Externe. Acest document public apare exact in ajunul vizitei ministrului roman de externe la Haga, in cadrul careia urmau sa se clarifice toate preocuparile partii olandeze legate de Raportul Comisiei Europene, precizeaza MAE. Totodata, MAE considera ca gestul de a face public documentul mentionat este "inamical si nepotrivit in relatia dintre doua state ale Uniunii Europene".


De ce sint nemultumiti olandezii


Ministerul olandez al Afacerilor Externe a redactat un raspuns la raportul Comisiei Europene din 22 iulie in care atrage atentia ca Romania si Bulgaria inca fac eforturi prea mici pentru a combate coruptia si crima organizata, iar modul in care administreaza fondurile UE este inca deficitar. Mai mult, raportul Ministerului Afacerilor Externe, datat 28 august si trimis catre Camera Reprezentantilor de la Haga, avertizeaza ca Guvernul olandez va continua sa faca presiuni la nivel european pentru ameliorarea situatiei in ambele tari. Daca acest lucru nu se va intimpla, vor exista consecinte asupra transferului de fonduri UE catre cele doua tari si asupra aderarii lor la spatiul Schengen.

Olanda este recunoscuta ca fiind una dintre cele mai critice tari membre UE in privinta stadiului reformei justitiei si luptei anticoruptie din Romania si Bulgaria.


Romania si Bulgaria deterioreaza credibilitatea UE


Scrisoarea pe care ministrul pentru Afaceri Europene, Frans Timmermans, ministrul de Externe, Maxime Verhagen, si ministrul Justitiei Ernst Hirsch Ballin au semnat-o la 28 august si au trimis-o parlamentarilor olandezi subliniaza ca mai sint inca multe neajunsuri in justitia din Romania si Bulgaria, mentionind inclusiv "lipsa vointei politice de a implementa reforme ireversibile".

Guvernul olandez crede ca este esential ca ambele tari, Romania si Bulgaria, sa faca progrese reale, pentru a evita deteriorarea credibilitatii UE. De asemenea, perceptia executivului de la Haga este ca cele doua tari nu depun suficiente eforturi pentru a permite cetatenilor lor sa beneficieze deplin de pe urma oportunitatilor oferite de statutul de membru al UE.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.