Internațional

Statia Spatiala Internationala va mai zbura inca zece ani

Ziarul de Vrancea
2 sep 2009 649 vizualizări
n complexul orbital va constitui principala baza pentru pregatirea zborurilor catre Marte

Misiunile spatiale cu echipaj uman catre Marte vor necesita o serie de cercetari medicale suplimentare la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS), care se vor desfasura pina cel putin in 2020, potrivit NASA, care doreste prelungirea termenului de valabilitate al ISS. Prelungirea proiectului spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, la care participa 16 state, aproape finalizat la peste un deceniu de la debutul lucrarilor de asamblare pe orbita, a reprezentat o ipoteza surprinzatoare pentru comisia prezidentiala de ancheta care analizeaza programul spatial american. Raportul comisiei de ancheta va fi prezentat Casei Albe in cursul acestei saptamini, dar continutul lui va fi facut public, cel mai devreme, la mijlocul lunii septembrie. Aceeasi comisie de ancheta a declarat ca bugetul anual al NASA, in valoare de 18 miliarde de dolari, din care jumatate este alocat proiectelor spatiale cu echipaj uman, este cu trei miliarde de dolari mai mic decit bugetul anual al programului Constellation, de explorare a Lunii si a spatiului, care ar urma sa debuteze dupa ce agentia americana va retrage din circulatie actuala flota de navete si va renunta la ISS.

"NASA are nevoie de ISS", a declarat Julie Robinson, unul dintre coordonatorii stiintifici ai acestui proiect. "O sedere de sase luni la bordul statiei va fi echivalenta cu o calatorie de sase luni, in conditii de microgravitatie, catre Marte, in viitor", a spus ea. Cercetatorii incearca sa gaseasca solutii pentru a contracara efectele negative ale expunerii la radiatia cosmica, precum scaderea densitatii osoase, si celelalte efecte ale petrecerii indelungate a timpului in spatiu. Ei considera ca ISS trebuie sa ramina functionala cel putin pina in 2020, pentru ca sa se asigure ca "urmatorul pas dincolo de orbita joasa terestra va fi un unul sigur pentru umanitate".

Dezmembrarea ISS la doar cinci ani dupa finalizarea asamblarii ei i-ar supara pe partenerii Statelor Unite - Rusia, Europa, Japonia si Canada - care au investit masiv in acest proiect spatial si care urmaresc in prezent sa obtina anumite rezultate.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.