Internațional

Scandal de coruptie la Imprimeria franceza pentru contracte în Romănia

Ziarul de Vrancea
2 sep 2009 765 vizualizări
Ceva mai mult de 300.000 de euro "ar fi fost deturnati de intermediari" în cazul unui contract încheiat în 2004 în Romănia de Imprimeria Nationala franceza, vizata în prezent de o ancheta judiciara în urma suspiciunilor ca ar fi implicata într-un scandal international de coruptie, scrie Le Parisien.

Imprimeria Nationala franceza este implicata intr-o afacere de coruptie internationala, in cazul a patru contracte pe care le-ar fi incheiat in ultimii ani cu Romania, Georgia, Siria si Senegal. în Romania, scrie Le Parisien intr-o serie de articole dedicate subiectului, contractul, semnat in 2004, se refera la producerea de documente fiscale si are o valoare initiala de 20 de milioane de euro. "Potrivit unei surse apropiate dosarului, putin mai mult de 300.000 de euro ar fi fost deturnati de intermediari", scrie Le Parisien.

Banii ar fi fost transferati de trei intermediari prin intermediul unei societati elvetiene. în afara de directorul general al Imprimeriei Nationale, Loïc de la Cochetière, justitia este interesata de rolul jucat de Pascal Pluchard, patronul societatii elvetiene Wed, banuita ca ar fi servit la transferarea comisioanelor ilegale cu ocazia contractului incheiat cu Romania, scrie Le Parisien.

Pe de alta parte, ancheta vizeaza alte patru persoane, prezentate de acuzare drept "eventuali intermediari suspecti". Printre ei se numara Julien Turczynski, un avocat de drept comercial din Paris, al carui cabinet s-a ocupat de contractul incheiat cu Romania, scrie Le Parisien. Bruno Guez, un consultant deja implicat intr-un alt scandal de coruptie din Franta, cazul Elf, apare si in dosarul judecatorului de instructie numit pentru ancheta privind Imprimeria Nationala, tot pentru rolul jucat in contractul incheiat in Romania.


Un roman anchetat la Paris


în fine, magistratul este interesat si de Mihnea Berindei, cercetator la CNRS (Centrul National pentru Cercetare stiintifica din Franta) care lucra la Institutul pentru stiinte Sociale. Toti trei au fost audiati de audiati de anchetatori, iar domiciliile si birourile lor au fost perchezitionate, potrivit Le Parisien.

în afara de cei trei, a patra persoana vizata de perchezitii este Patrick Wajsman, fost editorialist la Le Figaro, fondator al revistei Politique internationale. Acesta din urma ar fi intervenit in dosarul care priveste contractul din Georgia. în Georgia, contractul incheiat de Imprimeria Nationala franceza se refera la tiparirea de pasapoarte si are o valoare de 1,4 milioane de euro. în ceea ce priveste contractele cu Siria si Senegal, acestea ar fi mai modeste, dar s-ar referi tot la tiparirea de pasapoarte. De fiecare data, contractele ar fi fost obtinute de Imprimeria Nationala dupa ce ar fi dat mita, precizeaza publicatia franceza.

Nici unul dintre cei patru nu a fost deocamdata plasat in arest preventiv si nici nu a fost pus sub acuzare. Contactati de Le Parisien, cei patru intermediari au refuzat sa faca declaratii, cu exceptia avocatului Julien Turczynski, care a negat orice activitate ilegala.


La Bucuresti, "tout est bien"


Imprimeria Nationala din Romania spune insa ca a fost incheiat in 2004 un contract cu institutia omoloaga din Franta, dar acesta nu a fost dus la indeplinire. în consecinta, Imprimeria Nationala romana a executat in 2006 si 2007 scrisori de garantie bancara de 2 milioane euro, dupa ce contractul pentru achizitionarea unui sistem de evidentiere informatica a contributiilor fiscale nu s-a finalizat, dupa cum a declarat, la 29 ianuarie, in replica la relatarile din presa franceza, purtatorul de cuvint al institutiei romane, Corina Ozon. Ea a aratat ca partea romana a procedat conform prevederilor contractuale: "Atunci cind Imprimeria Franceza nu si-a indeplinit obligatiile stipulate in contract, am executat scrisorile si am recuperat banii depusi ca garantie la semnarea contractului".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.