Internațional

Putin condamna pactul Ribbentrop-Molotov, dar da vina si pe Occident

Ziarul de Vrancea
1 sep 2009 856 vizualizări
Uniunea Sovietica a fost nevoita sa încheie un pact de neagresiune cu Germania, dupa ce Anglia si Franta au facut un gest asemanator, explica premierul Rusiei

Premierul rus Vladimir Putin a condamnat, in presa poloneza, pactul germano-sovietic din 1939, invinovatindu-i insa si pe occidentali pentru intelegerea cu Hitler din 1938, de la Munchen.

"Fara nici o indoiala, putem condamna pe buna dreptate pactul Ribbentrop-Molotov incheiat in 1939", a declarat Putin intr-un articol publicat ieri de cotidianul polonez Gazeta Wyborcza, in ajunul vizitei sale in Polonia, unde va asista la ceremoniile de comemorare a izbucnirii, in urma cu 70 de ani, a celui de-al Doilea Razboi Mondial. Pactul Ribbentrop-Molotov a dus, printre altele, la impartirea Poloniei intre URSS si Germania nazista.

"Dar oare cu un an mai devreme Franta si Marea Britanie nu au semnat la Munchen faimosul tratat cu Hitler, ruinind toate sperantele de a forma un front comun de lupta impotriva fascismului?", a adaugat Vladimir Putin. "Semnind acest acord, statele occidentale au refuzat sistemul propus de securitate colectiva si au lasat URSS in fata amenintarii de razboi pe doua fronturi. Dupa acesta, Uniunea Sovietica a fost nevoita sa incheie cu Germania un pact de neagresiune", adauga Putin.

Premierul Rusiei urmeaza sa participe astazi la cea de-a 70-a comemorare a inceputului razboiului, alaturi de aproximativ 20 de sefi de guvern straini, printre care si cancelarul german Angela Merkel. Ceremoniile vor fi organizate la Westerplatte, in apropiere de Gdansk, unde, la 1 septembrie 1939, au fost trase primele salve de tun in cel de-al Doilea Razboi Mondial.


Rusii vor sa se impace cu polonezii ca si cu germanii


în acelasi articol, Putin a indemnat "sa se intoarca pagina" celui de-al doilea Razboi Mondial, pentru dezvoltarea relatiilor dintre Moscova si Varsovia, in contextul in care diferendele din acea perioada tensioneaza legaturile dintre cele doua tari. "Este datoria noastra fata de morti si istorie sa facem tot posibilul pentru ca relatiile ruso-poloneze sa se debaraseze de greutatea neincrederii si nedreptatii, care ne-au fost lasate mostenire. Sa intoarcem pagina si sa incepem una noua", indeamna premierul rus in cel mai cunoscut cotidian polonez. El a dat exemplu bunele relatii dintre Rusia si Germania, exprimindu-si increderea ca Moscova si Varsovia vor putea atinge un astfel de nivel de intelegere.

Un subiect sensibil pe care premierul Putin il va evoca in timpul discutiilor cu omologul sau polonez Donald Tusk va fi masacrarea a 22.000 de ofiteri polonezi de catre politia secreta sovietica in 1940 la Katyn. Legat de acest subiect, consilierul Iuri Usakov a estimat la rindul sau ca aceasta problema nu trebuie "sa impiedice dezvoltarea de relatii" bilaterale.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.