Internațional

Presa rusa vorbeste de revolutia de catifea din R. Moldova

Ziarul de Vrancea
31 aug 2009 588 vizualizări
Ghimpu, un rusofob la sefia Parlamentului din Chisinau n presa de la Moscova remarca faptul ca noul presedinte al Parlamentului, Mihai Ghimpu, este unul dintre cei mai rusofobi politicieni din R. Moldova si un adept declarat al unificarii cu Romania

In Republica Moldova a avut practic loc vineri o revolutie de catifea anticomunista, scrie publicatia rusa Kommersant in editia de simbata, referindu-se la alegerea liderului Partidului Liberal in functia de presedinte al legislativului. La prima sedinta a noului Parlament de la Chisinau, Alianta pentru Integrare Europeana (AIE) si-a ales propriul candidat in functia de presedinte al Parlamentului de la Chisinau, in pofida protestelor din partea Partidului Comunistilor, scrie Kommersant. Desi Alianta nu dispune de voturi suficiente pentru alegerea presedintelui, inlaturarea Partidului Comunistilor este inevitabila, considera publicatia rusa. In scurt timp, noua putere intentioneaza sa schimbe procurorul general, seful Curtii de Conturi si conducerea televiziunii publice, ceea ce va scoate de sub controlul Partidului Comunistilor principalele pirghii de influenta si atunci nici desfasurarea de noi alegeri nu ii vor mai putea ajuta pe comunisti sa impiedice victoria democratilor, potrivit Kommersant.


"Luptatorul cu «ocupantii rusi»"


La rindul sau, publicatia Gazeta.ru informeaza in articolul cu titlul "Luptatorul cu \'ocupantii rusi\' a fost ales la conducerea Parlamentului" ca in functia de presedinte al Parlamentului de la Chisinau a fost ales Mihai Ghimpu, cunoscut prin declaratiile sale antiruse. Ghimpu este sustinatorul reunificarii R. Moldova cu Romania si are o reputatie de rusofob, scrie Gazeta, referindu-se la declaratiile in care liderul PL acuza Partidul Comunistilor ca nu "a facut nimic pentru a scoate R. Moldova de sub influenta Rusiei". In acelasi timp, expertii rusi sint convinsi ca acest fapt nu va avea nicio influenta asupra relatiilor Moscova-Chisinau, adauga publicatia rusa. "Ghimpu este cunoscut drept un rusofob. El a facut numeroase declaratii la adresa Rusiei, despre rolul ei istoric in politica contemporana", a declarat pentru Gazeta vicepresedintele Centrului de tehnologii politice, Aleksandr Miheev. Insa, a adaugat el, "deocamdata este devreme sa vorbim despre influenta alegerii lui Ghimpu asupra relatiilor dintre Moscova si Chisinau, trebuie sa vedem cum va actiona in functia de presedinte al legislativului. Una este sa faci declaratii cu caracter rusofob la un miting, altceva este sa ai un caracter asemanator cind detii o functie de stat", considera Miheev. In Rusia lucreaza un mare numar de cetateni ai R. Moldova, tot aici sint exportate o mare parte din produsele moldovenesti. De asemenea, Chisinaul cumpara gaz rusesc. Altfel spus, oricit de rusofobi ar fi unii politicieni de la Chisinau, aceasta tara nu-si poate permite inrautatirea relatiilor cu Moscova", adauga Miheev.

Cotidianul rus Pravda il prezinta pe noul presedinte al Parlamentului de la Chisinau drept unul dintre cei mai antirusi politicieni, aducind drept exemplu declaratia in care Mihai Ghimpu vorbeste despre rolul Rusiei in "distrugerea trecutului, prezentului si a viitorului R. Moldova".

"Se pare ca in 2010 in R. Moldova vor avea loc alegeri noi. Actuala coalitie discuta cu comunistii prin intermediul ultimaturilor. (...) Iar in ceea ce il priveste pe Ghimpu, el este caraghios. Daca vrea sa se reunifice cu Romania, atunci sa dea Transnistria Ucrainei. Doar pina in 1940 pe teritoriul ei a existat Republica Autonoma Sovietica Socialista Moldoveneasca in cadrul RSS Ucraineana. Si atunci dreptatea istorica va fi refacuta. Iar in UE, oricum, nimeni nu asteapta R. Moldova", a declarat pentru Pravda directorul adjunct al Institutului pentru statele CSI si baltici, Vladimir Jarihin.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.