Internațional

Zi cruciala in R. Moldova

Ziarul de Vrancea
28 aug 2009 691 vizualizări
Planul debarcarii comunistilor de la putere. Liderii AIE s-au inteles: Marian Lupu va fi propus din partea Aliantei la functia de presedinte al Parlamentului n daca va reusi sa atraga voturi din partea comunistilor, atunci el va fi propus si pentru functia de presedinte al R. Moldova

Zi de mare importanta pentru R. Moldova, unde astazi se constituie Parlamentul ales dupa alegerile anticipate si se poate trece la alegerea presedintelui. Potrivit presei de la Chisinau, Vlad Filat, Mihai Ghimpu, Marian Lupu si Serafim Urechean au batut palma. In ciuda tensiunilor din ultimele zile, generate si de tentativele lui Vladimir Voronin de-a sparge Alianta pentru Integrarea Europeana, liderii celor patru partide democratice pina la urma s-au inteles in ceea ce priveste pozitia comuna pe care trebuie s-o adopte astazi, scrie Petru Bogatu, editorialistul de la radio Vocea Basarabiei. Potrivit lui, unele discrepante de opinii au fost alimentate pina acum de viziuni usor diferite asupra pasilor care trebuie facuti din capul locului pentru a evita alegerile anticipate si a prelua puterea executiva cit mai curind cu putinta. Un rol central in depasirea controverselor l-a jucat Vlad Filat. Cu toate ca partidul sau, cu un numar mai mare de mandate decit celelalte trei formatiuni luate in parte, are prima optiune in discutiile privind partajarea functiilor, liberal-democratii, pentru a nu isca noi frictiuni, au renuntat la drepturile lor. Astfel, are cistig de cauza strategia, avansata de PD, PL si AMN, la care s-a raliat si PLDM. Potrivit acesteia, Marian Lupu ar urma sa fie propus de AIE pentru postul de presedinte al Parlamentului. In functie de modul in care va fi votat, ulterior se va lua o decizie asupra candidatului Aliantei pentru fotoliul de sef al statului. In cazul in care liderul Partidului Democrat va intruni niste voturi ale deputatilor comunisti, el ar putea sa fie trimis in lupta si pentru functia de presedinte al republicii. Daca nu va reusi sa atraga de partea sa o parte dintre legislatorii PCRM, AIE se va vedea silit, probabil, sa caute o alta solutie pentru a impiedica dizolvarea Parlamentului la inceputul anului viitor. Pentru functia de prim-ministru va fi propusa, se pare, o persoana care, desi nu se va identifica cu nici una din cele patru formatiuni democratice, va fi perceputa ca fiind reprezentativa pentru AIE. Se spera ca astfel se va izbuti constituirea unui guvern puternic, capabil sa se dispenseze de interesele inguste de partid.


Serafim Urechean: Am partajat functiile si nu avem nicio problema in alianta


"Miine va fi ziua constituirii Parlamentului, iar astazi spre seara vom decide ce se va intimpla miine", a declarat liderul Aliantei Moldova Noastra, Serafim Urechean.

Rugat sa specifice daca AIE a ajuns la o intelegere in privinta partajarii fuctiilor, Urechean a precizat ca "totul este pus la punct, inclusiv functiile stabilite. O sa aflati totul la momentul potrivit. Este doar necesar ca si tovarasii comunisti sa doreasca continuarea sedintei de miine", a mai precizat fostul primar de Chisinau. La rindul sau, Vlad Filat a declarat ca "spera foarte mult ca noul legislativ va reusi miine sa aleaga conducerea acestuia".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.