Internațional

CIA si Obama tin secrete aspecte socante din lupta antiterorista

Ziarul de Vrancea
27 aug 2009 703 vizualizări
Un raport al CIA datind din 2004, in care erau dezvaluite aspecte socante ale programului de interogare a suspectilor de terorism, a fost dat publicitatii luni intr-o varianta incompleta, lipsindu-i paginile care vorbeau despre moartea a trei detinuti in detentie si despre disparitia altora.

CIA si administratia Obama continua sa tina secrete unele aspecte socante pentru care este invinovatita agentia de informatii, a declarat un fost oficial cu rang inalt din serviciile de informatii, care a avut acces la versiunea completa si needitata a raportului intocmit de inspectorul general al CIA in 2004. Din cele 109 pagini ale raportului, 36 au fost cenzurate in versiunea facuta publica luni, iar alte 30 au fost substantial editate din motive de "securitate nationala", sustine fostul oficial al serviciilor de informatii. Partile care au fost scoase din raport se refera la circumstantele care au dus la moartea a cel putin trei detinuti in cadrul programului CIA, potrivit oficialului. Doi dintre prizonieri ar fi murit in timp ce se aflau in custodia CIA in Irak, iar un al treilea in Afganistan. In schimb, descoperirile facute de inspectorul general in legatura cu moartea unui al patrulea prizonier, in Afganistan, au fost facute publice in raport. Un angajat care avea contract cu CIA a fost condamnat pentru agresiune in acest caz si in prezent este in inchisoare.


Unii detinuti pur si simplu au disparut


In pasajele pastrate secrete se mai spunea ca in cazul lui Khalid Sheik Mohammed, considerat organizatorul atentatelor din 11 septembrie, tehnica simularii inecului a fost folosita de 183 de ori, iar acesta a fost aproape de moarte din cauza panicii. Tot secreta a fost pastrata si descoperirea facuta de inspectorul general al CIA potrivit caruia CIA nu poate da explicatii adecvate in cazul a 100 de suspecti al-Qaida, care au facut parte la un moment dat din programul CIA. Potrivit sursei, "citiva pur si simplu s-au pierdut, iar CIA nu stie ce s-a intimplat cu ei". Alti detinuti, spune oficialul, au fost transferati in alte tari si nu se stie unde se afla. In alte cazuri, datele au ramas incomplete si de aceea nu se stie care mai e statutul detinutilor scosi din program. Unul dintre detinutii inclusi in categoria "disparuti" fusese identificat ca fiind unul dintre liderii al-Qaida, Hassan Ghul, iar CIA planificase sa-l supuna tehnicii simularii inecului, dar anchetatorii au ajuns la concluzia ca era obez si ar fi putut avea probleme medicale serioase. Ghul a fost predat in 2006 Pakistanului, care l-a pus in liberatate, iar CIA nu stie daca s-a intors sa lupte alaturi de al-Qaida sau pur si simplu a disparut din peisaj.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.