Internațional

Rusia nu mai calca pe aceeasi grebla in relatiile cu R. Moldova

Ziarul de Vrancea
25 aug 2009 777 vizualizări
Moscova a luat o pauza in relatiile cu Chisinaul, titreaza cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta. In urma intilnirii de la Soci dintre presedintele moldovean Vladimir Voronin si presedintele rus Dmitri Medvedev, a devenit mai clar ca oricind ca Rusia nu mai este atit de deschisa in fata Chisinaului, chiar daca puterea comunistilor si a liderului lor este pe cale sa fie rasturnata.

In ciuda faptului ca nu au fost facute publice continutul si rezultatele discutiei dintre Vladimir Voronin si presedintele rus Dmitri Medvedev, putem concluziona: Rusia nu va mai calca pe aceeasi grebla, scriu jurnalistii rusi. Motivul racirii relatiilor ar fi, potrivit presei de la Moscova, rezultatul slab obtinut de partidul comunistilor din Republica Moldova la alegerile parlamentare din aprilie si revoltele masive de la Chisinau. "Sfirsitul saptaminii trecute a aratat si atitudinea Rusiei fata de Moldova. In primul rind, Federatia Rusa a aratat clar ca nu va mai intinde umarul in mod deschis pentru puterea comunista si liderul acesteia Vladimir Voronin. Concluzia poate fi trasa analizind intilnirea dintre Voronin si Medvedev", scrie publicatia rusa Nezavisimaia Gazeta, citata de UNIMEDIA. "Putem spune ca Rusia l-a sustinut deschis pina acum pe Voronin, dupa alegerile din 5 aprilie, dar nu va calca pe aceleasi grebla inca odata. Moscova nu va astepta iar presiuni asupra partidelor de opozitie de la Chisinau, asa cum se intimplase in 2005, cind Iurie Rosca si PPCD a votat pentru candidatura lui Voronin la functia de presedinte", tine sa precizeze aceeasi publicatie. Conform surselor Nezavisimaia Gazeta, Vladimir Voronin a incercat sa "impinga" acest plan din nou Rusiei. "In 2005, lui Voronin i-a mers, iar acest lucru a fost recunoscut si de Traian Basescu, presedintele roman, si de Iurie Rosca, presedintele PPCD. De data aceasta, presedintele roman are o cu totul alta tonalitate in aceasta privinta. Cu siguranta, sustinerea romaneasca nu va exista", se subliniaza in articolul NG. "In ciuda acestor lucruri, la 28 august ne putem astepta la un nou presedinte al parlamentului R. Moldova, iar acest fotoliu, fara sa ne indoim, putem spune ca nu va fi ocupat de un comunist", tine sa accentueze cotidianul rusesc. "Toate partile implicate in spectacolul politic de la Chisinau, deja au purtat convorbiri - comunistii cu Rusia, AIE cu SUA si Romania. Rezultatele urmeaza sa le aflam la sfirsitul acestei saptamini", conchide Svetlana Gamova in articolul din Nezavisimaia Gazeta.


Conditiile comunistilor pentru a-l vota pe Lupu presedinte


Partidul Comunistilor din R. Moldova (PCRM) l-ar putea vota in functia de sef al statului pe liderul PD, Marian Lupu, daca acesta va fi propus de "o larga coalitie de centru-stinga", dar nu si daca fostul lor coleg ar fi candidatul comun al aliantei celor patru partide prooccidentale din Parlament. Partidul Comunistilor de la Chisinau si-a elaborat ieri, in cadrul unor discutii cu usile inchise, oferta pentru constituirea unei coalitii de centru-stinga si principiile in baza carora ar putea vota un sef de stat si debloca astfel criza politica moldoveana. "Si Papa de la Roma sa ne roage, ca tot nu-l vom vota in calitate de candidat al partidelor minoritare liberale din Parlament", au declarat comunistii, sugerind ca nu vor da curs in niciun fel de conditii eventualelor solicitari ale Occidentului de a sustine candidatura lui Lupu la Presedintie.

Surse politice au declarat ca, in schimbul sustinerii lui Marian Lupu la Presedintie, comunistii isi doresc ca gest de raspuns alegerea ca presedinte al Parlamentului al candidatului comunist "" nimeni altul decit liderul formatiunii, actualul sef al statului,Vladimir Voronin. Ulterior, functiile din Guvern vor putea fi partajate in cadrul unor negocieri, dar comunistii sint gata sa garanteze PD-ului lui Marian Lupu mai multe portofolii decit ar putea obtine in cadrul unei coalitii liberal-democrate.

Partidul Comunistilor a decis simbata in cadrul plenarei formatiunii crearea unei "coalitii anticriza de centru-stinga" in Parlamentul moldovean, respingind astfel invitatia la dialog a aliantei democratice majoritare, pentru depasirea crizei prin alegerea in comun a sefului statului. Miza comunistilor pare a fi ruperea din AIE a Partidul Democrat si coalizarea cu acesta "" 48 de mandate ale comunistilor, plus cele 13 detinute de PD pot asigura exact 61 de voturi necesare alegerii sefului statului si mentinerii la guvernare a comunistilor pentru inca patru ani.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.