Internațional

Cine va fi vaccinat cind va lovi al doilea val al gripei porcine?

Ziarul de Vrancea
24 aug 2009 519 vizualizări
Testele clinice pentru vaccinurile impotriva gripei porcine sint in plina desfasurare in intreaga lume, iar laboratoarele anunta punerea lor pe piata rapid, dar in cantitate prea mica pentru a acoperi cererea in primele luni.

Este prima data in istoria pandemiilor gripale cind un vaccin va fi folosit la scara mare. In 1918 - 50 milioane decese - el nu exista, in 1957 si 1968 a ajuns prea tirziu. Potrivit OMS, toate marile laboratoare ar putea produce in cel mai bun caz circa 94 de milioane de doze pe saptamina - cu conditia ca tulpina pe baza careia este constituit vaccinul sa aiba un randament bun. Franta, cu 64 milioane de locuitori, a comandat 94 milioane de doze, cu o rezervare de 36 milioane de doze. SUA au comandat 195 milioane, Spania 37 milioane. Mexicul a solicitat un imprumut de 400 milioane de dolari de la Banca Mondiala pentru a cumpara 20 de milioane de doze, pentru o populatie de 107 milioane. Potrivit angajamentelor laboratoarelor, tarile bogate vor fi primele servite. "Cei bogati sint avantajati", a spus, cu regret, Chan. In conditiile imposibilitatii de a vaccina de la inceput intreaga populatie impotriva gripei porcine, guvernele trebuie sa stabileasca prioritatile. Vineri, directoarea OMS, Margaret Chan, a spus ca "este vorba despre una dintre cele mai grele decizii pe care trebuie sa le ia guvernele". Potrivit Melindei Henry, purtatoare de cuvint a OMS, statele vor trebui sa decida "daca vor sa stopeze contaminarea, sa protejeze structurile esentiale ale tarii sau sa reduca numarul cazurilor de imbolnaviri si decese". Deci, cine ar trebui vaccinat primul? scolarii si parintii lor, raspund cercetatorii americani. Privilegiind tinerii, tinte ale virusului si vectori ai acestuia, s-ar impiedica o contaminare in scoli si transmiterea virusului la rude, apoi la restul comunitatii. Ei spun ca ar fi necesare mai putine vaccinuri decit pentru gripa sezoniera. Potrivit altor experti, vaccinul trebuie folosit mai intii poentru persoanele care sufera de boli cronice, iar OMS recomanda vaccinarea personalului medical.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.