Internațional

Inca o tara europeana pune valul musulman sub semnul intrebarii

Ziarul de Vrancea
22 aug 2009 709 vizualizări
Dupa initierea dezbaterilor publice pe acelasi subiect in Franta si Olanda, conservatorii danezi cer interzicerea purtarii valului burqa in public

Un purtator de cuvint al Partidului Conservator din Danemarca a anuntat ca formatiunea sa solicita interzicerea purtarii traditionalului val musulman burqa in public, potrivit Der Spiegel. El a spus ca piesa de vestimentatie a fost introdusa de catre talibani si "nu este deloc islamica". "Nu vrem sa vedem burqas in Danemarca. Pur si simplu nu putem accepta ca unii dintre cetatenii nostri sa umble pe strada cu fetele acoperite", a declarat Naser Khader, membru al parlamentului de la Copenhaga. Khader, care este de origine siriano-palestiniana, a spus ca Partidul Conservator vrea sa interzica prin lege purtarea valului burqa sau a codului niqab, care prevede ca femeile sa-si acopere complet fetele in public.

Oficialul a adaugat ca burqa nu este specifica Danemarcei, "subjuga" femeile si ar trebui interzisa complet. Partidul Conservator crede ca ceea ce fac oamenii in casele lor este o problema personala a fiecaruia, insa din momentul in care ajung pe domeniul public ar trebui sa aiba fetele descoperite.

Partidul Poporului si cel Social Democrat au salutat propunerea, in timp ce liberalii au respins ideea unei legi care sa reglementeze vestimentatia, atita timp cit nu se refera la functionari publici, declarind ca "am mers prea departe daca aprobam o lege care spune ce haine sa poarte sau nu oamenii".

Khader a mai spus ca interzicerea purtarii valului este singura solutie, adaugind ca "burqa nu este deloc islamica. Burqa moderna a fost introdusa de talibani cind au venit la putere, astfel incit asociez burqa cu talibanii".

Interzicerea purtarii valului este parte a unei initiative a grupului parlamentar conservator, depusa in Parlament zilele trecute. Conservatorii au spus ca e la latitudinea legislatorilor sa decida care vor fi pedespsele in cazul nerespectarii legii.

Danemarca nu este singura tara europeana in care politicienii au propus interzicerea purtarii valului burqa. Olanda ia in considerare acest lucru, iar parlamentarii francezi dezbat in prezent modalitatile prin care ar putea sa interzica purtarea in public a valului.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.