Internațional

Aliatul secret al Iranului in dosarul nuclear

Ziarul de Vrancea
21 aug 2009 530 vizualizări
n Israelul acuza Agentia Internationala pentru Energie Atomica, ai carei inspectori au verificat facilitatile nucleare iraniene, ca ascunde date privind programul nuclear al Teheranului

Oficiali israelieni si diplomati occidentali au acuzat Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) ca a ascuns date privind programul nuclear iranian. Directorul in exercitiu al Agentiei, Mohamed ElBaradei, a impiedicat in ultimele luni publicarea de date strinse pe teren de inspectorii AIEA, care incercau sa demonstreze ca Iranul, in pofida dezmintirilor sale, isi continua programul nuclear militar, afirma ziarul Haaretz, citind oficiali israelieni si diplomati care s-au exprimat sub acoperirea anonimatului.

ElBaradei, care urmeaza sa-si paraseasca postul in decembrie, declarase ca AIEA nu dispune de dovezi ca Iranul dezvolta armament nuclear. Dar, potrivit oficialilor mentionati de Haaretz, noi dovezi au fost prezentate in ultimele luni Agentiei, in cadrul unei anexe redactate de inspectori veniti in Iran . Acest document a fost semnat de liderul echipei de inspectori, dar nu a fost integrat in raportul final, a adaugat cotidianul.

Aceasta decizie pe care ziarul o califica drept "cenzura" a fost luata de inalti oficiali ai AIEA, organizatie cu sediul la Viena. înalti oficiali americani, francezi, britanici si germani au exercitat recent presiuni asupra lui ElBaradei, pentru ca el sa faca publice aceste informatii luna viitoare, cu ocazia adunarii generale anuale a Agentiei.

Directorul general al Agentiei israeliene pentru Energie Atomica, Shaul Horev, si Ministerul israelian al Afacerilor Externe au lansat o campanie pentru a obtine publicarea acestui document ramas confidential.

în trecut, Israelul l-a criticat de mai multe ori pe ElBaradei, acuzat de indulgenta fata de Iran. în 2007, statul evreu a cerut chiar destituirea sa. Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a afirmat ca Iranul, dotat cu arma nucleara, ar constitui "cea mai mare amenintare pentru Israel" si pentru lume, in timp ce ministrul Apararii, Ehud Barak, a declarat ca Israelul nu exclude "nici o optiune pusa pe masa", facind aluzie la un posibil atac impotriva instalatiilor nucleare iraniene.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.