Internațional

Cargoul-fantoma a fost prins si echipajul salvat de pirati

Ziarul de Vrancea
19 aug 2009 966 vizualizări
Operatiunea de recuperare a navei a decurs fara nici un foc de arma, spune ministrul rus al Apararii n informatiile sint in continuare foarte putine n nu este clar de ce cei opt pirati rusi, letoni si estoni au atacat si preluat controlul vasului

Vasul Arctic Sea a fost eliberat luni in urma unei operatiuni comune a marinei si aviatiei ruse, fara nici un foc de arma, a declarat ministrul rus al Apararii Anatoli Serdiukov. Cargoul fusese deturnat in 24 iulie de opt pirati rusi, letoni si estoni, care au fost arestati, a spus ministrul.

"în 24 iulie, la ora locala 23.00 (22.00 ora Romaniei), in apele teritoriale suedeze, o ambarcatiune mica, in care se aflau patru cetateni estoni, doi letoni si doi rusi, s-a apropiat de Arctic Sea", i-a spus ministrul presedintelui rus Dmitri Medvedev. "Aceste persoane (...) au urcat la bord si, sub amenintarea armelor, au cerut ca echipajul sa indeplineasca, fara conditii, toate ordinele lor", a adaugat el. Apoi, piratii au inchis sistemele de navigatie si au ordonat echipajului sa indrepte nava spre Africa, a spus oficialul.

Suspectii se afla in prezent la bordul navei ruse de escorta Ladni si sint in curs de interogare, a precizat Serdiukov. Echipajul rus al Arctic Sea este in drum spre Moscova.


Enigma: ce au cautat piratii la bordul navei?


Politia finlandeza, care asigura coordonarea anchetei asupra disparitiei vasului Arctic Sea, inca astepta, ieri, informatii de la Moscova privind recuperarea vasului si eliberarea echipajului.

"în acest moment, asteptam informatii confirmate de la autoritatile ruse... Uneori dureaza mai mult cind este vorba despre autoritatile ruse, dar sint sigur ca le vom primi azi" (marti - n.r.), a declarat pentru AFP un oficial de la Biroul National de Ancheta (NBI) din Finlanda, Markku Ranta-Aho. El a refuzat sa spuna mai mult in privinta anuntului facut de Moscova, privind arestarea a opt pirati.

Oficialul finlandez nu a putut preciza nici daca vasul a fost deja inspectat de anchetatori. "Presupun ca da, dar nu am informatii", a spus el. în schimb, el a repetat ca pentru moment nu exista motive sa se suspecteze ca vasul avea la bord o incarcatura secreta. "Nu este decit un zvon si nu pot sa il confirm. Dar nu am auzit pe nimeni care sa confirme ca incarcatura putea contine si altceva decit lemn", a spus el.

în ceea ce priveste directiile pe care le iau investigatiile asupra acestei misterioase disparitii care a generat o intensa cooperare internationala, oficialul finlandez a repetat ca autoritatile din tara sa desfasoara o ancheta "pentru fapte de extorsiune extrem de grave". "Cooperam cu Suedia si Malta si, sa speram, cu Rusia, precum si cu toti cei care sint implicati. Exista multe intrebari la care trebuie raspuns pentru a solutiona cazul", a adaugat el.

Arctic Sea, apartinind unei companii finlandeze, navigheaza sub pavilion maltez, iar deturnarea sa a avut loc in apele teritoriale suedeze. Una dintre pistele urmarite, a recunoscut oficialul finlandez, este cea a rascumpararii. "Cooperam bineinteles cu societatea" Solchart, care detine vasul, dar aceasta nu este suspecta, a adaugat el.


*******************


Manifestanti inarmati in jurul unei cladiri in care se afla Obama

n "E dreptul lor", afirma politia, referindu-se la posibilitatea oricui de a detine arme n nu este prima data cind o reuniune la care participa Barack Obama este "pazita" de persoane inarmate


Cel putin 10 persoane inarmate au fost prezente in apropierea cladirii din Phoenix (Arizona) unde presedintele american Barack Obama tinea un discurs in cadrul conventiei Veterans of Foreign Wars. Unul dintre protestatari era inarmat cu o pusca de asalt AR-15. Politia a precizat ca manifestantii nu aveau nevoie de permis si ca nimeni nu a fost arestat.

Cei inarmati au strigat, alaturi de ceilalti manifestanti, sloganuri anti-Obama. Nici unul dintre demonstrantii inarmati nu a intrat in cladire, iar politistii si agentii Secret Sevice au declarat ca au fost "foarte vigilenti" si i-au supravegheat cu atentie. Politia din Phoenix a anuntat ca cei inarmati, inclusiv cel cu arma de asalt, nu aveau nevoie de permis. Nu a fost comisa nici o ilegalitate si nimeni nu a fost arestat, au precizat politistii.

Barbatul inarmat cu arma de asalt nu a dorit sa-si spuna numele, insa a afirmat ca poarta pusca deoarece "poate" si ca "am inca niste drepturi". Doi politisti au stat permanent in apropierea sa. Arizona este un stat in care oricine are dreptul sa poarte arme pe strada, dar la vedere.

Este ultimul incident de acest fel intr-o luna, cind sustinatori ai dreptului de a purta arma au manifestat inarmati in apropierea presedintelui Obama. Saptamina trecuta, un barbat inarmat cu un pistol a fost prezent in apropierea cladirii din Portsmouth (New Hampshire) unde Obama participa la o reuniune.

In noiembrie 2008, CNN preciza ca vinzarile de arme de foc au crescut in Statele Unite dupa ce Barack Obama a cistigat alegerile pentru Casa Alba. Vinzatorii si cumparatorii sint ingrijorati ca Administratia democrata va incerca sa restrictioneze dreptul americanilor de a detine arme, in ciuda faptului ca apropiatii presedintelui au afirmat mereu ca Obama sustine acest drept, iar chestiunea este considerata de importanta minora pentru viitoarea guvernare.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.