Internațional

Piscinele britanice vor avea zile speciale pentru musulmani

Ziarul de Vrancea
18 aug 2009 576 vizualizări
Toti inotatorii trebuie sa respecte codul vestimentar musulman: femeile imbracate din cap pina-n picioare cu exceptia fetei, a miinilor si labelor picioarelor, iar barbatii - intr-un bazin separat - "acoperiti de la buric pina la genunchi"

Conducerile mai multor piscine publice din Marea Britanie au decis sa organizeze sedinte speciale in care toti inotatorii trebuie sa respecte codul vestimentar musulman, informeaza Telegraph. Potrivit noilor reguli, inotatorii, inclusiv cei non-musulmani, nu au dreptul sa intre in piscina in costume de baie obisnuite. In schimb, inotatorii sint rugati sa respecte strict codul vestimentar musulman: femeile trebuie sa poarte burqini, un costum de baie care acopera intreg corpul, cu exceptia fetei, miinilor si picioarelor, in timp ce barbatii, care inoata separat, trebuie sa fie acoperiti de la buric pina la genunchi.

Unele scoli de stat au decis sa organizeze sedinte de inot doar pentru musulmani. Publicatia prezinta cazul unei comunitati din sudul Londrei care a decis ca, simbata si duminica, piscina sa poata fi folosita doar de cei imbracati in costume de baie care respecta legile musulmane, in timp ce, la Glasgow, o sedinta de inot la care au voie doar barbati "acoperiti de la buric pina la genunchi" este organizata de o moschee locala la o piscina publica.

Masurile adoptate au fost criticate de politicieni britanici, care afirma ca ele incurajeaza "diviziunea si resentimentele intre musulmani si non-musulmani, erodind coeziunea sociala". Telegraph sustine ca sedintele speciale pentru musulmani au facut deja ca unor non-musulmani sa le fie refuzat accesul.

Decizia contrasteaza cu cele intimplate saptamina trecuta in Franta, unde oficialii au interzis unei femei musulmane sa inoate intr-o piscina publica deoarece era imbracata in burqini. Personalul piscinei i-a interzis femeii accesul in apa, citind "grija pentru igiena". Femeia, o frantuzoaica convertita la Islam, sustine ca a fost discriminata, insa primarul din Emerainville, Alain Kelyor, a declarat ca "toate acestea nu au legatura cu Islamul", adaugind ca burqini nu este "un costum de inot islamic" si ca "nu exista in Coran".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.