Internațional

Criza a asjuns pina la astrul noptii

Ziarul de Vrancea
17 aug 2009 564 vizualizări
Americanii nu au bani pentru o noua misiune spatiala pe Luna

NASA nu are suficiente fonduri pentru a-si trimite astronautii pe Luna pina in 2020 si nici destinatia nu pare a fi printre cele mai oportune alegeri, conform celei mai recente analize a proiectelor spatiale, informeaza publicatia The Washington Post.

Desi are doar un rol consultativ, The Human Space Flight Plans Committee (Comitetul de Planificare a Zborurilor Spatiale) poate sa rastoarne toate planurile programului spatial. Aprobat de presedintele Obama si condus de astronautul Norman Augustine, acum retras din activitate, Comitetul format din 10 specialisti a avut, in ultimele saptamini, un maraton de sedinte, organizat cu scopul de a pune la cale o strategie viabila pentru NASA, pentru urmatorii 20 de ani. Concluziile studiului realizat de acest board urmeaza sa fie facute publice la sfirsitul lui august.

Potrivit membrilor Comitetului, nu exista nicio solutie realista prin care americanii sa ajunga din nou pe Luna pana in 2020, scop fixat inca din vremea administratiei George W. Bush, in 2004. Aselenizarea ar fi posibila, teoretic, doar daca Agentia Spatiala dezafecteaza statia orbitala internationala, facand-o sa se prabuseasca in Pacific, in 2016.

Comitetul intentioneaza sa prezinte administratiei prezidentiale mai multe solutii, unele dintre depinzand insa de marirea fondurilor necesare programelor spatiale. Acestea "inghit", in prezent, aproape 10 miliarde de dolari pe an. Printre proiectele de care sunt atrasi membrii Comitetului se numara si asa-numitul Deep Space, care i-ar deplasa pe astronauti cu mult dincolo de orbita inferioara a Pamantului, in apropierea unor asteroizi invecinati cu planeta.

Prima aselenizare a avut loc in 1969, cind astronautul american Neil Armstrong a fost primul om care pasit pe Luna, rostind istoricele cuvinte"un pas mic pentru om, un pas urias pentru omenire".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.