Internațional

Cargoul fantoma

Ziarul de Vrancea
15 aug 2009 782 vizualizări
Vasul care a disparut subit in largul coastelor Portugaliei a fost atacat de doua ori, dar nu e vorba despre piraterie "traditionala", sustin serviciile Comisiei Europene n presedintele Rusiei a ordonat luarea "tuturor masurilor necesare pentru gasirea si, daca va fi nevoie, eliberarea" vasului si echipajului

Cargoul Arctic Sea a fost victima a doua atacuri, dintre care unul in apele Portugaliei, insa nu a fost vorba despre acte de piraterie "traditionala", a anuntat vineri Comisia Europeana, precizind ca sint "operatiuni in curs". "Potrivit informatiilor de care dispunem, vasul a fost atacat de doua ori, prima data in largul Suediei si a doua oara in largul Portugaliei", a declarat Martyn Selmayr, purtator de cuvint al comisarului pentru transporturi. "S-ar parea ca aceste actiuni, asa cum au fost ele raportate, nu au nimic de-a face cu actele de piraterie traditionala sau cu un atat armat in mijlocul marii", a precizat el. "Comisia nu doreste sa faca alte comentarii in acest stadiu, pentru a nu dauna actiunilor in curs ale autoritatilor", a conchis el.

Cargoul Arctic Sea cu echipaj rusesc contactase ultima oara in 28 iulie Garda de Coasta de la Dover, in sudul Angliei, si era asteptat in Algeria in 4 august. Interpolul a avertizat autoritatile maritime britanice ca vasul a fost atacat in 24 iulie de barbati mascati, in apele suedeze, in Marea Baltica. Acestia ar fi ramas la bordul vasului timp de 12 ore.

Operatiunile de cautare a vasului despre care nu se mai stie nimic de doua saptamini, dupa ce a traversat Canalul Minecii, s-au intensificat miercuri, iar presedintele rus Dmitri Medvedev a ordonat luarea "tuturor masurilor necesare pentru gasirea si, daca va fi nevoie, eliberarea" vasului si echipajului.

Nava, despre care s-a spus ca ar putea fi primul caz din epoca moderna de piraterie in apele europene, avea oficial la bord o incarcatura de cherestea valorind un milion de lire sterline, ceea ce o face putin atractiva pentru un eventual atac. Expertii cred acum ca vasul avea o incarcatura secreta de arme, scrie The Sun. "Singurul raspuns de bun simt este ca nava sa fi fost incarcata in secret cu ceva ce nu stim", a declarat expertul maritim rus Mihail Voitenko. "Nu pot fi droguri sau o incarcatura ilegala, e ceva mult mai periculos", a adaugat el.

înainte de a incarca cheresteaua in Finlanda, Arctic Sea a stat doua saptamini in portul Kaliningrad - o enclava rusa vestita ca tarim al contrabandei, dupa cum precizeaza tabloidul britanic.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.