Internațional

Vom fi 7 miliarde in 2011

Ziarul de Vrancea
15 aug 2009 610 vizualizări
Populatia planetei continua sa creasca in ciuda declinului demografic din multe state si a conditiilor economice precare in cea mai mare parte a lumii

Populatia planetei se estimeaza ca va trece de pragul de 7 miliarde in anul 2011, iar cea mai mare crestere a numarului de locuitori va fi in tarile sarace si in cele in curs de dezvoltare. In privinta perspectivelor pe termen lung, un raport citat de CNN plaseaza India pe primul loc in lume ca numar de locuitori in 2050: 1,7 miliarde. Populatia Chinei se va cifra in jurul a 1,4 miliarde de locuitori, iar treapta a treia a podiumului ar urma sa fie ocupata de Statele Unite, cu 439 milioane de locuitori.

In urmatorii 40 de ani, cea mai mare parte a cresterii populatiei (97%) va fi consemnata in Asia, Africa, America Latina si in Caraibe, potrivit Biroului de Referinte asupra Populatiei, autorul raportului citat de CNN. "Aproximativ 90% dintre adolescentii de azi se afla in tarile sarace", afirma Carl Haub, unul dintre autorii raportului, iar opt din zece adolescenti traiesc in Asia si Africa. "Pe parcursul urmatoarelor decenii, acesti tineri vor continua trendul actual: se vor muta de la sate la orase pentru a avea acces la mai multe oportunitati in ce priveste educatia, pregatirea profesionala, slujbe mai bine platite si servicii de sanatate mai bune", descrie Haub drept una dintre cele mai mari schimbari sociale din anii urmatori.

In ce priveste tarile dezvoltate, Statele Unite si Canada vor consemna cele mai mari cresteri, chiar daca jumatate va fi sporul natural al populatiei, iar jumatate - afluxul de imigranti.

Raportul organizatiei remarca si diferentele ratei fertilitatii in Africa, unde o femeie naste in medie 6-7 copii, in vreme ce in SUA aceasta rata medie este 2, iar in Canada 1,5. Un contrast si mai mare rezulta comparind Uganda si Canada, tari care acum numara 34, respectiv 31 de milioane de locuitori. In 2050, se estimeaza ca vor fi 42 de milioane de canadieni, pe cind in Uganda vor fi 96 de milioane de oameni.

"In ciuda declinului demografic in multe tari, populatia lumii continua sa creasca si inca foarte repede", afirma Bill Butz, presedintele organizatiei care a realizat raportul. Argumentul sau este ca trecerea de la 6 la 7 miliarde de paminteni s-a facut in 12 ani, perioada similara cresterii de la 5 la 6 miliarde. Actualmente, pe glob traiesc aproximativ 6,764 miliarde de oameni.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.