Internațional

Influenta Rusiei în Balcani creste în lipsa intereselor SUA

Ziarul de Vrancea
15 aug 2009 630 vizualizări
Statele Unite ale Americii vor ramine prezente în Balcani, dar mai mult prin intermediul Uniunii Europene decit prin implicare directa, în timp ce influenta Rusiei în Serbia si în regiune va creste, considera Gregory Copley, editorul sef al publicatiilor americane Defense si Foreign Affairs.

Este o realitate ca SUA, confruntate cu probleme mai mari in Orientul Mijlociu, in Iran, in Afganistan, in Pakistan si in alte locuri, nu mai au nici interesul si nici vointa politica de a se ocupa de Balcani. Washingtonul isi va mentine prezenta in aceasta regiune, dar in principal prin UE sau impreuna cu ea, a afirmat Copley la postul de radio Vocea Americii. Pe de alta parte, sustine analistul american, influenta Rusiei in regiune va creste odata cu avansul constructiei gazoductului sau (South Stream) prin Serbia si Bulgaria, iar cele doua state balcanice vor fi nevoite sa se apropie tot mai mult de Moscova. într-o asemenea situatie, singurele lucruri pe care Statele Unite le-ar putea oferi tarilor balcanice pentru a contrabalansa eforturile rusesti ar fi relaxarea presiunilor americane asupra Serbiei si initierea de tentative de a convinge Belgradul sa adinceasca cooperarea in domeniile militar si politic, a conchis Gregory Copley.


"Razboi de propaganda" israelian contra unor acuzatii de crima


Human Rights Watch (HRW) a denuntat vineri "razboiul de propaganda" dus de Israel pentru a discredita dovezile pe care le detine organizatia privind uciderea unor civili palestinieni in cursul ofensivei israeliene din decembrie-ianuarie in Fisia Gaza. "în loc sa trateze cu seriozitate informatiile culese de organizatiile pentru apararea drepturilor omului in Gaza, guvernul israelian a lansat impotriva acestora un razboi de propaganda", a afirmat Iain Levine, director de program in cadrul HRW. Organizatia pentru apararea drepturilor omului a acuzat joi armata israeliana ca a ucis 11 civili palestinieni in timp ce acestia arborau un steag alb in cursul ofensivei. Potrivit raportului de 63 de pagini, soldatii israelieni au ucis in sapte cazuri separate 11 civili palestinieni, intre care cinci femei si patru copii, si au ranit cel putin alti opt care arborau steagul alb pentru a fi crutati. Biroul premierului Benjamin Netanyahu si armata israeliana au pus sub semnul intrebarii credibilitatea acestui raport.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.