Internațional

Fugar penal capturat in Austria dupa mai bine de sase ani

Ziarul de Vrancea
13 aug 2009 891 vizualizări
Severin Tcaciuc a fost arestat si urmeaza sa fie extradat n el a devenit celebru dupa ce, in 2003, a reusit sa se strecoare peste granita cu doar 11 minute inainte sa fie dat in consemn

Interpol Bucuresti a fost anuntat de catre autoritatile austriece de arestarea omului de afaceri Severin Tcaciuc, fugit, in 2003, din tara cu ajutorul unor politisti. Ministerul Justitiei si IGPR vor continua procedura de extradare a suceveanului.

Anterior, ambasadoarea Romaniei la Viena, Silvia Davidoiu, a declarat pentru NewsIn ca autoritatile austriece nu au notificat oficial partea romana in ceea ce priveste arestarea omului de afaceri Severin Tcaciuc, dupa ce o informatie in acest sens a circulat in mass-media romane.

Autoritatile austrice i-au anuntat, in iulie, pe judecatorii clujeni, care l-au condamnat pe Tcaciuc, ca solicitarea de extradare a fost aprobata. Tcaciuc a reusit sa fuga din tara in februarie 2003, prin Vama Bors, desi era dat in consemn la frontiera.

Parchetul de pe langa Curtea de Apel Suceava a redeschis, in 2007, cercetarile in dosarul privind circumstantele in care omul de afaceri Severin Tcaciuc a reusit sa fuga din tara, in februarie 2003, cu ajutorul unor ofiteri din cadrul IPJ Suceava, care ar fi intirziat trimiterea consemnului la frontiera. Severin Tcaciuc a evadat pe un geam al unei camere din hotelul Bucovina, iar ulterior a reusit sa iasa din tara, cu doar citeva minute inainte ca interdictia de parasire a tarii sa ajunga la frontiera. La vremea respectiva, au fost scosi de sub urmarire penala fostul adjunct al sefului IPJ Suceava, comisarul sef Mihai Apostol, alti ofiteri, precum si membrii grupei de interventie a DPIR Suceava.

Tcaciuc a fost condamnat in mai multe dosare de evaziune fiscala. El s-a folosit in Austria de statutul sau de solicitant de azil si, pina la evaluarea solicitarii sale, nu a putut fi extradat. Asta nu l-a impiedicat pe Tcaciuc sa solicite in 2008, prin fiica sa, sectiei consulare a Ambasadei Romaniei la Viena, o procura pentru un nou permis de conducere. Personalul consular a pus la dispozitia solicitantei formularele necesare, iar pentru semnarea procurii de catre Tcaciuc, care a invocat motive de sanatate pentru a nu se prezenta personal la ghiseu, un reprezentant al sectiei consulare s-a deplasat in parcarea in care se afla acesta. De fapt, Tcaciuc dorea o procura si pentru schimbarea pasaportului, ambelor acte urmind sa le expire valabilitatea. "Identificarea si arestarea persoanelor urmarite general in vederea extradarii nu intra in competenta misiunilor diplomatice si oficiilor consulare, aceasta realizindu-se in cadrul colaborarii directe intre organele de politie din fiecare stat", a replicat MAE la acea vreme.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.